HomeΚΟΣΜΟΣΚαθηγητής Καρύδης: Ο σεισμός στην Τουρκία τίναξε στον αέρα τα κτίρια

Καθηγητής Καρύδης: Ο σεισμός στην Τουρκία τίναξε στον αέρα τα κτίρια

«Κοιμάμαι στο αυτοκίνητο - Είναι δύσκολο να διαγνώσεις αν κάποιο κτίριο είναι άθικτο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο σεισμός στην Τουρκία κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τα κτίρια, όπως ακριβώς όταν ανατινάσσονται για να κατεδαφιστούν» ανέφερε πριν από λίγο ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Καρύδης που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία για να μελετήσει από κοντά τα αίτια της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις, ανέφερε ότι η έκταση των ζημιών εξηγείται από το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, την διάρκεια του και το γεγονός ότι ήταν επιφανειακός.

Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτίρια και άλλα άντεξαν, ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι οφείλεται στην «αρμονική κατάρρευση”, δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κτίρια στην γειτονική Τουρκία έχουν ομοιότητες με τις ελληνικές κατασκευές ο κ. Καρύδης απάντησε: «η εντύπωση που έχω είναι ότι μοιάζουν με τα κτίρια της Αλβανίας. Παλιά κτίρια, κακά υλικά, κακή σύνθεση, ασυντήρητα και με προσθήκες».

Και πρόσθεσε: «Μένω στο αυτοκίνητο. Μετά από έναν τέτοιο σεισμό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις αν κάποιο οίκημα είναι άθικτο. ιδιαίτερα όταν έχουν ντυθεί εξωτερικά με τσιμεντοσανίδες».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση