HomeΚΟΣΜΟΣΟι 10 φονικότεροι σεισμοί που χτύπησαν τον πλανήτη

Οι 10 φονικότεροι σεισμοί που χτύπησαν τον πλανήτη

Οι μισοί έγιναν στην Κίνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους.

«Ξύπνησα και το χώμα των ονείρων έλειπε κάτω απ’ το κρεβάτι μου. Μια τυφλή στήλη στάχτης ταλαντευόταν στη μέση της νύχτας, και σε ρωτάω: πέθανα; Δώσ’ μου το χέρι σου σε τούτη τη ρωγμή του πλανήτη καθώς τώρα του μενεξεδένιου ουρανού η ουλή γίνεται άστρο. Αχ! Θυμάμαι όμως, πού είναι; πού είναι όλοι; Γιατί βράζει η γη και γεμίζει με θάνατο;», ο «Σεισμός» του χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα είναι μια μουντή πινελιά μόνο από τις αποχρώσεις του θανάτου, που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες σε ζωντανή μετάδοση από την Τουρκία…

Η φύση πάντα επιστρέφει και τιμωρεί εκείνους που την εξόρισαν. Ο άνθρωπος που δεν σεβάστηκε τη φύση είναι καταδικασμένος να πληρώσει τα επίχειρά του… Οι σεισμοί υπάρχουν από τη γέννηση του ανθρώπου, όποτε ήταν αυτή… Και ο άνθρωπος τι κάνει για να τους αντιμετωπίσει; Χτίζει με σαθρά θεμέλια σε περιοχές σεισμογενείς, σε μια νύχτα σηκώνει πολυκατοικίες κι είναι καταδικασμένος να τις δει σε μια νύχτα να γκρεμίζονται στο πρώτο τράνταγμα της φύσης… Στην Τουρκία έχουν πάθει, δεν έχουν μάθει ακόμα…

Η Γη έχει ταρακουνηθεί σαν μπάλα στα πόδια ποδοσφαιριστή εκατομμύρια φορές, κι ακόμα τόσες οι σεισμοί έχουν σκοτώσει ανθρώπους. Να δούμε τους 10 πιο πολύνεκρους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και τους 10 πιο πολύνεκρους στην Ελλάδα.

  1. Κίνα – 1556: Ο σεισμός του Σαανσί του 1556 συνέβη νωρίς το πρωί της 23ης Ιανουαρίου 1556 στο Huaxian, Shaanxi κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ming. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους εκεί ζούσαν σε τεχνητές σπηλιές που κατέρρευσαν και έθαψαν ζωντανούς όσους κοιμόντουσαν μέσα. Σύγχρονες εκτιμήσεις ανεβάζουν τους θανάτους από τον σεισμό σε περισσότερους από 100.000, ενώ πάνω από 700.000 άνθρωποι μετανάστευσαν ή πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 830.000 ανθρώπους.
  2. Κίνα – 1976: Ο σεισμός της Τανγκσάν ήταν μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και έπληξε την περιοχή γύρω από την Τανγκσάν στις 28 Ιουλίου του 1976. Μέσα σε λίγα λεπτά, το 85% των κτιρίων στην πόλη κατέρρευσαν ή αχρηστεύτηκαν. Οι περισσότερες γέφυρες αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η επίσημη έκθεση ανέφερε 242.769 θανάτους και 164.851 σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά αν ληφθούν υπόψη οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες που πέθαναν αργότερα και οι θάνατοι στο κοντινό Πεκίνο και την Τιαντζίν, τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι πέθαναν.
  3. Ινδικός Ωκεανός – 2004: Το τσουνάμι του Ινδικού: Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός 9,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τον βυθό του Ινδικού Ωκεανού, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 23.000 ατομικές βόμβες σαν εκείνη που έπληξε τη Χιροσίμα! Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 40 χρόνων, ο σεισμός Σουμάτρα – Ανταμάν (ονομάστηκε έτσι επειδή το επίκεντρο ήταν κοντά στη δυτική ακτή της Σουμάτρα) προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, στέλνοντας μια σειρά από φονικά κύματα ύψους έως και 16 μέτρων στις ακτές 11 χωρών. Πολλοί άνθρωποι παρασύρθηκαν στη θάλασσα ενώ άλλοι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους αδυνατώντας να ξεφύγουν. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν 227.898 άνθρωποι!
  4. Κίνα – 1920: Ο σεισμός της 16ης Δεκεμβρίου του 1920 στη Χαϊγιουάν είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, προκάλεσε μέχρι αλλαγή πορείας ποταμών (!) και έφερε εκτεταμένες κατολισθήσεις στα γύρω βουνά. Η καταστροφή άπλωσε το σκοτεινό πέπλο της σε επτά κινεζικές επαρχίες. Η Sujiahe, μια πόλη στην επαρχία Xiji, θάφτηκε κυριολεκτικά κάτω από τους βράχους και το χώμα των κατολισθήσεων. Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφή· ο σεισμός είχε γίνει αισθητός μέχρι τη Νορβηγία!
  5. Ιαπωνία – 1920: Λίγο πριν από το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου του 1923, ένας σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσαν κρουστικά κύματα στην περιοχή Τόκιο – Γιοκοχάμα. Οι βίαιες δονήσεις άφησαν ελάχιστα κτίρια κατοικήσιμα και προκάλεσαν ένα τσουνάμι που έφθασε σε ύψος έως και 12 μέτρα. Όμως η καταστροφή συνεχίστηκε για μέρες: μέχρι να περιοριστούν οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, το 90% των κτιρίων της Γιοκοχάμα υπέστηασαν ζημιές ή κατέρρευσαν και περίπου τα δύο πέμπτα του Τόκιο καταστράφηκαν, αφήνοντας τον μισό πληθυσμό άστεγο, ενώ περίπου 143.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
  6. Τουρκμενιστάν – 1948: Μέσα σε λίγα λεπτά, ένας σεισμός τον Οκτώβριο του 2010, μεγέθους 7,3 βαθμών μετέτρεψε την πόλη Ασγκαμπάτ σε σωρό από ερείπια. Χίλιοι σοβιετικοί γιατροί, νοσηλευτές και άλλο ιατρικό προσωπικό κατεύθασαν από τη Μόσχα και άλλες πόλεις για να βοηθήσουν τους πάσχοντες στο σημερινό Τουρκμενιστάν· παρά τις προσπάθειές τους, 110.000 άνθρωποι χάθηκαν.
  7. Κίνα – 2008: Πάνω από 87.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό της Κίνας το 2008 και υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι. Η καταστροφή των 7,9 βαθμών έπληξε την ορεινή επαρχία Σιτσουάν στη δυτική Κίνα, κατεδαφίζοντας εκατομμύρια κτίρια και προκαλώντας ζημιές αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν 10.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στα σχολεία, παγιδευμένα κάτω από τόνους ερειπίων όταν κατέρρευσαν τα κτίρια που στεγάζονταν, προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή. Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι έως και το 20% των δημοτικών σχολείων ήταν από επικίνδυνα έως μη ασφαλή. Ωστόσο, οι «φωνές» των πενθούντων γονέων για απονομή δικαιοσύνης σώπασαν από εκφοβισμούς και δωροδοκίες.
  8. Κασμίρ – Πακιστάν – 2005: Το Κασμίρ, ο τόπος μιας παρατεταμένης και βίαιης συνοριακής διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, είναι αρκετά ταλαιπωρημένο. Ένας ισχυρότατος σεισμός που εκδηλώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2005 πρόσθεσε περισσότερα δεινά. Με μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός σκότωσε 79.000 ανθρώπους και άφησε εκατομμύρια άλλους άστεγους. Το απομακρυσμένο, ορεινό και δύσβατο έδαφος επιδείνωσε το προβλήματα στις προσπάθειες διάσωσης καθώς τα πληρώματα των διασωστών με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους τραυματίες.
  9. Μεσίνα Ιταλία – 1908: Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο σεισμός που έπληξε κάτω από το στενό της Μεσίνας – που χωρίζει τις περιοχές της Σικελίας και της Καλαβρίας – στις 28 Δεκεμβρίου του 1908, ήταν μεγέθους 7,5 βαθμών. Το τσουνάμι που ακολούθησε έστειλε κύματα ύψους έως και 12 μέτρων στις ιταλικές ακτές. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες πόλεις καταστράφηκαν. Πρόσφυγες από τη Μεσίνα διασκορπίστηκαν σε όλη την Ιταλία, ενώ αρκετοί έφυγαν στη Βόρεια Αμερική, με πλοία όπως το «Florida» το οποίο, πριν φτάσει στη Νέα Υόρκη, συγκρούστηκε με άλλο σκάφος, σκοτώνοντας τρεις από τους τραυματίες του σεισμού ιταλούς επιβάτες.
  10. Περού – 1970: Ο μεγάλος σεισμός του Περού έπληξε την παραλιακή πόλη Τσιμπότε, στις 31 Μαΐου του 1970 και ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 15 μίλια μακριά από την πόλη, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ωστόσο περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 800.000 έμειναν άστεγοι. Οι κατολισθήσεις, που προκλήθηκαν στις πλαγιές του βουνού Navado Huascaran, κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητοί στη Λίμα, περίπου 400 μίλια μακριά!

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση