HomeHL-GreeceΤουρισμός : Ζητούν 80.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Τουρισμός : Ζητούν 80.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση-Αντίθετοι οι συνδικαλιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τουριστική σεζόν ξεκινάει σύντομα και οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν προσωπικό. Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι δυσοίωνες, καθώς ακούγεται ότι φέτος οι κενές θέσεις θα είναι περισσότερες από τις 60.225 που είχαν καταγραφεί την περυσινή τουριστική περίοδο.

Προσπαθώντας να αποφύγουν να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, οι επιχειρηματίες απευθύνονται σε μεγάλα γραφεία εύρεσης εργασίας και υπόσχονται καλύτερες παροχές.

Τα αποτέλεσμα της αναζήτησης όμως δεν είναι ικανοποιητικά και έτσι ως λύση προτάσσουν τη μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες (π.χ. Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ινδία).

Ζητούμενο ωστόσο είναι αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό νομικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στους μετανάστες να ενσωματωθούν στον τομέα με νόμιμο τρόπο ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί μια νέα δεξαμενή εργαζομένων για τον κλάδο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σηκώσει το βάρος της απόφασης για εισαγωγή μεταναστών μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Μετά τις εκλογές, ωστόσο, θα είναι αργά, καθώς η τουριστική περίοδος θα έχει ήδη ξεκινήσει με σωρεία ελλείψεων.

«Οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι» εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Όπως δηλώνει ο ίδιος επικαλούμενος μελέτες υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν φέτος 80.000 αλλοδαποί για τον τουριστικό κλάδο.

Παρότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η ΠΟΞ επιθυμούν την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό (τρίτες χώρες), έχοντας μάλιστα ζητήσει αυτό με επιστολή προς την κυβέρνηση, αντίθετοι είναι οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χατζόγλου «η εισροή 80.000 μετακλητών το καλοκαίρι θα αλλοιώσει το τοπίο της εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων όσο και μισθών. Είναι προφανές ότι οι εργοδότες θα παρέχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές με περισσότερες ώρες δουλειάς στους αλλοδαπούς προκαλώντας προβλήματα στον ανταγωνισμό». Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως αν οι συνθήκες δουλειάς ήταν καλύτερες αυτές οι 80.000 θέσεις θα καλύπτονταν από Έλληνες και το ποσοστό της ανεργίας θα έπεφτε κάτω από 10%.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση