HomeHL-WorldΕκλογές στην Κύπρο: Η νίκη του Χριστοδουλίδη και η μεγάλη νύχτα του Μαυρογιάννη

Εκλογές στην Κύπρο: Η νίκη του Χριστοδουλίδη και η μεγάλη νύχτα του Μαυρογιάννη

Ο μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς μπορεί να θεωρηθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυο διπλωμάτες πέρασαν στον δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών και στο νησί της Αφροδίτης δημιουργούνται νέα δεδομένα ενόψει του δεύτερου γύρου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 32.04% (127.305 ψήφους) και Ανδρέας Μαυρογιάννης με ποσοστό 29.60% (117.627 ψήφους) έκοψαν με μικρή διαφορά πρώτη το νήμα και αυτό είναι κάτι που επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί.

Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, που αποτελεί την μετεξέλιξη του κομμουνιστικό κόμματος στην Κύπρο, έκανε μια σοφή επιλογή στο πρόσωπο του ανεξάρτητου κ.Μαυρογιάννη. Outsider στην αρχή κατάφερε, ωστόσο να εκθρονίσει τον μοναδικό από τους τρεις επίσημο υποψήφιο και αρχηγό κόμματος, τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Με ποσοστό 26.11% (103.755 ψήφους) δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, γεγονός που θα φέρει εξελίξεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ήδη χθες βράδυ επισκέφθηκε τον απερχόμενο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Από σήμερα οι δυο πρώτοι, κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, θα ξεκινήσουν τις επαφές με τις πολιτικές ομάδες που τους στηρίζουν προκειμένου να βρουν τις συμμαχίες με τις οποίες θα πορευτούν την επόμενη Κυριακή.  O πρώην υπουργός Εξωτερικών υπολογίζεται πως κατάφερε να κερδίσει τον σταυρό του 1/3 των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ έχοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη από τον ενδιάμεσο χώρο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη.

Σίγουρα, πάντως ο μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς μπορεί να θεωρηθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης εκτός από το ΑΚΕΛ από μέρος του Κινήματος Οικολόγων, αλλά και από ανένταχτες προσωπικότητες της Κύπρου.

«Η νύχτα φέρνει συμβουλές» είπε στους δημοσιογράφους μετά τα τελικά αποτελέσματα και όλα δείχνουν πως η εβδομάδα που ξεκίνησε στην Κύπρο θα είναι μακρά και πυκνή σε πολιτικές διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και εξελίξεις.

Οι θέσεις που πάντα πρέσβευε το ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό θα είναι το μέσον για να χτιστούν νέες συνεργασίες και όλα δείχνουν πως κοντά για ραντεβού είναι ο Ελληνοκύπριος νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης και ο επικεφαλής του κινήματος «Νέο Κύμα» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μετά τα αποτελέσματα που τον φέρνουν στην τρίτη θέση ότι  θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Ο Συναγερμός είναι δύσκολο να αποφύγει την εσωστρέφεια.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της παράταξης δεν επιτυγχάνει είσοδο στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Σήμερα θα συζητηθούν όλα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση