HomeHL-9Πώς βάζω αλυσίδες χιονιού – Βήμα-βήμα η τοποθέτηση

Πώς βάζω αλυσίδες χιονιού – Βήμα-βήμα η τοποθέτηση

Δείτε το βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο προκαλεί τρόμο σε μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων οδηγών, που δεν είναι συνηθισμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Μπορεί λοιπόν να προβλέπεται πλέον από τον Κ.Ο.Κ. υποχρεωτικά, να έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλυσίδες μέσα στο όχημά μας, ωστόσο όλο αυτό είναι δώρο άδωρον, αν δεν γνωρίζουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα της κρίσης. Αυτό ισχύει κυρίως για τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αττική, στα νησιά και στη Νότια Ελλάδα, αφού οι Βορειοελλαδίτες είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι στους χιονισμένους δρόμους.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά, ώστε να κινηθούμε στο ολισθηρό παγωμένο οδόστρωμα με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Γάντια και φορτισμένο κινητό

Οι αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους! Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει. Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.

Πότε βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται έγκαιρα και αμέσως μόλις διαπιστώσουμε ότι το οδόστρωμα έχει γίνει ολισθηρό. Αν το κάνουμε καθυστερημένα, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα λόγω του πάγου και του χιονιού, ενώ μπορεί να μπλοκάρουμε την κυκλοφορία και να προκαλέσουμε ατύχημα. Τις αφαιρούμε αμέσως μόλις βρεθούμε σε στεγνή άσφαλτο, ώστε να μη φθείρονται χωρίς λόγο και να μην προκαλούν ζημιά στο οδόστρωμα.

Σε ποιους τροχούς μοντάρονται οι αλυσίδες χιονιού

Το μοντάρισμα των αλυσίδων γίνεται στους κινητήριους τροχούς. Τα σύγχρονα Ι.Χ. είναι στην πλειοψηφία τους εμπροσθοκίνητα, οπότε περνάμε τις αλυσίδες στους δύο μπροστινούς τροχούς, ενώ στα πισωκίνητα τοποθετούνται πίσω. Μία ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα τετρακίνητα μοντέλα, επειδή πρέπει να ανατρέξει ο κάτοχος στις οδηγίες του κατασκευαστή για να δει, σε ποιον άξονα πρέπει να μοντάρει τις αλυσίδες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Βήμα-βήμα η τοποθέτηση

Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία.

Στη συνέχεια:

Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.

Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.

Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.

Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.

Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πώς οδηγούμε με αλυσίδες

Εδώ ισχύει το ρητό «σπεύδε βραδέως». Η κίνηση σε λευκό περιβάλλον απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μειωμένες ταχύτητες της τάξης των 20 χλμ./ώρα έως 30 χλμ./ώρα, για να μπορούμε να ελέγχουμε με ασφάλεια το όχημα. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, δηλαδή πατάμε τα σχετικά πεντάλ σαν να βρίσκονται από κάτω αβγά που κινδυνεύουν να τα σπάσουν, ενώ οι κινήσεις του τιμονιού μας πρέπει να είναι απαλές.

Χιονοκουβέρτες αντί αλυσίδων

Οι χιονοκουβέρτες προτιμούνται ως εναλλακτική λύση αντί των κλασικών αλυσίδων λόγω της ευκολότερης τοποθέτησης, καθώς εφαρμόζουν με ελαστικό τρόπο πάνω στον τροχό.

Συνιστάται η χρήση τους κυρίως σε μαλακό χιόνι και όχι σε σκληρό πάγο, χρειάζεται ωστόσο προσοχή και άμεση αφαίρεση μόλις βρεθούμε σε στεγνό οδόστρωμα, γιατί αλλιώς σκίζονται πιο εύκολα.

ieidiseis.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση