HomeHL-9Κρήτη: Σε επιφυλακή για την «Μπάρμπαρα» – Χιόνι στα 300 μέτρα

Κρήτη: Σε επιφυλακή για την «Μπάρμπαρα» – Χιόνι στα 300 μέτρα

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε επιφυλακή είναι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και στην Κρήτη ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία αναμένεται να επηρεάσει το νησί από τις μεσημεριανές προς απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, από νωρίς το απόγευμα στην Κρήτη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 1000 μέτρα) και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού (ενδεικτικά πάνω από τα 400-500 μετρά).

Τα φαινόμενα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, το πρωί της Δευτέρας θα έχουν ενταθεί και επεκταθεί και αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, στα 250 – 300 μέτρα. Σε πιο πεδινές και παραλιακές περιοχές, όπου το κρύο επίσης θα είναι αισθητό με «βουτιά» της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δεν αποκλείεται να πέσει χιονοχάλαζο.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ένταση και την Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν ηπιότερα, αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα διαρκέσουν και τις επόμενες δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, παρότι, όπως τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος, είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Εν αναμονή του χιονιά Περιφέρεια και Δήμοι είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Και καθώς τα φαινόμενα κατά τόπους αναμένονται έντονα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, κάλεσε μέσω της ΕΡΤ τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων. Επίσης, ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να λάβουν όλα τα μέτρα στα ποιμνιοστάσιά τους. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι βρεφονηπιακόί σταθμοί στα Ανώγεια και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, το κλείσιμο των σχολείων κρίνεται αναγκαίο καθώς θα υπάρχει δυσκολία στην ασφαλή μετακίνησή τους, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα ληφθούν νέες αποφάσεις αναφορικά με την επαλειτουργία τους ή όχι την Τρίτη.

Σε επιφυλακή παραμένει ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου, έχει γίνει η προμήθεια αλατιού και σε συνεργασία με την αστυνομία θα γίνουν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Προς το παρόν το οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και πολλοί ήταν οι εκδρομείς που έσπευσαν στην περιοχή για να απολαύσουν τον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Σε 24ωρη επιφυλακή τέθηκε και ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής καθώς και ο βρεφονηπιακός σταθμός την Δευτέρα και την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, σε αυξημένη επιφυλακή με 24ωρη κάλυψη, τέθηκε από σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω των προβλεπόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Προς την κατεύθυνση αυτή εκτός την επιφυλακή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τίθενται σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές για αναφορά επειγουσών προβλημάτων και για θέματα κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα οι τηλεφωνικοί αριθμοί: 2844-340140  και  2844-022396

Στα ανωτέρω τηλέφωνα, οι τηλεφωνητές θα απαντούν και θα διαβιβάζουν τα ζητήματα που θα προκύπτουν στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ενώ έχουν προβλεφθεί βάρδιες για όλο το 24ωρο.

Προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Δεδομένης της ακραίας εκδήλωσης του φαινομένου «Barbara» εκτιμάται ότι, οι υποδομές και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πρόκειται να δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές  ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, από το πρωί, λόγω των ανέμων, προκλήθηκε βλάβη και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον κάμπο του Οροπεδίου – ευτυχώς όχι στα χωριά – και ήδη το κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ που παραμένει στην περιοχή ενεργεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στο Τζερμιάδων λειτουργεί 24 ώρες και με διπλά πληρώματα 2 ασθενοφόρων τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παρέχεται και δεύτερη κάλυψη ακόμα και σε περίπτωση διακομιδής.

Έχει ληφθεί μέριμνα για την συνεχή λειτουργία εκχιονιστικών μηχανημάτων τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου όσο και των οδικών αρτηριών πρόσβασης από και προς τον ορεινό Δήμο.

«Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί, εκτός από τον κεντρικό τουριστικό χειμερινό προορισμό, τον oρεινότερο Δήμο της Κρήτης, με μεγάλο ποσοστό γηραιού πληθυσμού και πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Προτεραιότητά όλων μας στο Δήμο, εκλεγμένοι και προσωπικό, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής φροντίδα των κατοίκων. Παρακαλούμε τους κατοίκους όσο και τους φίλους επισκέπτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία. Είμαστε εδώ για όλους και παραμένουμε στο πλάι των δημοτών μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Κλειστά τα σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

Με απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά στο νομό Χανίων

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του ο δήμος Δήμο Κισάμου, αναφέρει ότι με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Μυλωνάκη, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους, αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση