HomeΚΟΣΜΟΣΣχέδιο Μπάιντεν για ειρήνευση στην Ουκρανία

Σχέδιο Μπάιντεν για ειρήνευση στην Ουκρανία

Ειρηνευτικό σχέδιο έχει υποβληθεί σε Ουκρανία και Ρωσία μέσω καναλιών της CIA, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο στη Ρωσία και την Ουκρανία, αποκαλύπτει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, το σχέδιο φέρεται να έχει υποβληθεί στις δύο χώρες μέσω καναλιών της CIA.«Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει η NZZ.

Η Neue Zürcher Zeitung, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς  πολιτικούς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γράφει ότι έχει γίνει η ακόλουθη πρόταση:

«Η προσφορά στο Κίεβο ήταν: ειρήνη για γη, η προσφορά στη Μόσχα: γη για ειρήνη. Η «γη» λέγεται ότι ήταν περίπου το 20 % του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Ντονμπάς.

Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν οι δύο Γερμανοί  πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. « Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».

Η NZZ αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Αν αυτός ο υπολογισμός είναι σωστός, ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος στη στην Ουάσιγκτον, που θέλει κάτι τέτοιο.

Μια νέα μελέτη από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι « η αποφυγή ενός μακροχρόνιου πολέμου είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες” από τον «έλεγχο ολόκληρης της επικράτειάς της από την Ουκρανία»

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς να αξιολογήσει εάν το Κίεβο και η Μόσχα ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

Δύο στρατόπεδα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το «Newsweek», ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας. «Η αναφορά ότι είχε προσφερθεί στη Ρωσία το ένα πέμπτο της Ουκρανίας «δεν ήταν ακριβής», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό.

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Newsweek ότι το δημοσίευμα είναι «ενδιαφέρον» αλλά ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει εικασίες».

Από τα μέσα Ιανουαρίου πάντως υπήρχαν πληροφορίες ότι το αφεντικό της CIA, Μπερνς, βρισκόταν στο Κίεβο για συνομιλίες.. Η Ουάσιγκτον διέψευσε επίσης φερόμενη επίσκεψη του Μπερνς στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την NZZ, η ιδέα Μπάιντεν μπορεί να έχει ήδη συζητηθεί.

Ο Μπάιντεν προφανώς προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα με το ειρηνευτικό σχέδιο. Η συνέχιση του πολέμου όχι μόνο κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, αλλά δεσμεύει και πόρους.

Η CIA, αλλά και ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, λέγεται ότι προτιμούν τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου γιατί θα προτιμούσαν να αφοσιωθούν στις απειλές από την Κίνα

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν  και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν, τάσσονται υπέρ της μαζικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Η αποτυχία της πρωτοβουλίας Μπερνς μπορεί να ήταν ο λόγος που ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την απροθυμία του να προμηθεύσει τανκς Abrams στην Ουκρανία.

Άρνηση της Μόσχας

Πιο πρόσφατα, η Ρωσία είχε απορρίψει πάντως ένα σχέδιο 10 σημείων που υπέβαλε ο Ουκρανός πρόεδρος  Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο. Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, ένα πιθανό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίζει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στα ανατολικά και νότια της χώρας από τη Ρωσία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που να μην λαμβάνει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση