HomeHL-GreeceΠατέρας Αντώνιος: Δικονομικά τερτίπια για να μην απαντήσει για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Πατέρας Αντώνιος: Δικονομικά τερτίπια για να μην απαντήσει για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Πληροφορίες ότι οι δικηγόροι του ιδρυτή της ΜΚΟ θα καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης εισαγγελέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «κατώφλι» των δυο εισαγγελέων ανηλίκων που ερεύνησαν τις καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου καλούνται να περάσουν σήμερα ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος και τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό η διαδικασία της παροχής εξηγήσεων να μην προχωρήσει, καθώς η υπεράσπιση του πατρός Αντωνίου και των υπολοίπων εμπλεκομένων φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κ. Αικατερίνης Κοπελάκη, μιας εκ των δυο εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανεξάρτητα από τις κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβούν οι συνήγοροι του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου και των υπολοίπων εμπλεκομένων, είναι μάλλον απίθανο ο πατέρας Αντώνιος να εμφανιστεί ο ίδιος στο εισαγγελικό γραφείο σήμερα, δεδομένου ότι νόμος του δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους του και να δώσει τις εξηγήσεις του με έγγραφο υπόμνημα.

Πάντως, αν η υπεράσπιση του πατρός Αντωνίου και των συγκατηγορουμένων του προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, δηλαδή σε υποβολή αίτησης εξαίρεσης σε βάρος της κ. Κοπελάκη, αυτή θα βασίζεται στην άρνηση της εισαγγελέα να χορηγήσει στους εμπλεκόμενους νέα προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις του. Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας Αντώνιος έχει λάβει ήδη προθεσμία 24 ημερών για να προετοιμαστεί, καθώς έχει παραλάβει τη δικογραφία στις 9 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που η υπεράσπιση του πατρός Αντωνίου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων προχωρήσουν σε αίτηση εξαίρεσης, τότε η σημερινή διαδικασία της παροχής εξηγήσεων θα «παγώσει» μέχρι αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αποφανθεί με βούλευμά του αν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα.

Όπως είναι γνωστό, ο ιερέας έχει κληθεί ως ύποπτος από τις δυο εισαγγελείς να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, καθώς στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και σκληρές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, καταναγκαστική εργασία εντός δομών της ΜΚΟ.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του στις αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του και την κατάθεσή του είχε αποκαλύψει το «Θέμα»: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου …».

Τη καταγγελία αυτή του 19χρονου «διαδέχθηκε» η κατάθεση ενός ακόμη εφήβου ηλικίας 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο αδίκημα που ο ιερέας θα κληθεί να αντικρούσει. Η κλήση που έλαβε αφορά και στο πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας στις σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων, κατά συρροή. Οι καταγγελλόμενες σωματικές κακοποιήσεις και οι άγριες τιμωριτικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών τελούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από έξι εργαζόμενους σε τρεις δομές της Κιβωτού (σε Αθήνα, Χίο και Βόλο) κατά την τριετία 2020-2022. Για το λόγο αυτό, τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις επίσης με την ιδιότητα υπόπτου. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να καταθέσουν είναι σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση