HomeΚΟΣΜΟΣΙταλία: Τα παιδιά μπορούν να κρίνουν εάν θα έχουν σχέσεις με τον παππού και τη γιαγιά

Ιταλία: Τα παιδιά μπορούν να κρίνουν εάν θα έχουν σχέσεις με τον παππού και τη γιαγιά

Τι αποφάσισε Δικαστήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε υπέρ των παιδιών που δεν θέλουν να βλέπουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Μια ανεπιθύμητη σχέση δεν μπορεί να επιβληθεί, αποφαίνεται το ανώτατο δικαστήριο της γειτονικής χώρας, κρίνοντας ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία υποχρέωση να βλέπουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους εάν δεν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση τουτου δικαστηρίου αφορά προσφυγή των γονέων δύο παιδιών κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που είχε αναγκάσει τα παιδιά να περνούν χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Μια πολυετής υπόθεση για να βλέπουν τα εγγόνια τους

Η πολυετής υπόθεση ξεκίνησε από την γιαγιά, τον παππού και έναν θείο από τη μεριά του πατέρα τους οι οποίοι προσέφυγαν στο δικαστήριο ανηλίκων του Μιλάνου, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορούσαν να συναντήσουν τα παιδιά «λόγω των εμποδίων που είχαν δημιουργήσει οι γονείς», με τους οποίους είχαν εμπλακεί σε οικογενειακή διαμάχη.

Ο παππούς και η γιαγιά των παιδιών κέρδισαν τόσο στο δικαστήριο ανηλίκων όσο και στο εφετείο του Μιλάνου, το οποίο το 2019 διέταξε συναντήσεις μεταξύ αυτών και των παιδιών παρουσία κοινωνικού λειτουργού, προειδοποιώντας παράλληλα τους γονείς για την πιθανή ψυχολογική βλάβη που μπορεί να υποστούν τα παιδιά από τη στέρησή τους από το να βλέπουν τους συγγενείς τους.

Οι γονείς υποστήριξαν ότι οι συναντήσεις δεν εκτιμήθηκαν από τα παιδιά λόγω των συνεχιζόμενων οικογενειακών εντάσεων και έτσι προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο για να ανατραπεί η απόφαση.

Στην απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι τα δύο παιδιά «θα ωφεληθούν από έναν τέτοιο δεσμό», το ζευγάρι είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη σχέση αυτή και δεν μπορούσε να εξαναγκαστεί σε επαφές με τους «ανιόντες» του, ειδικά σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι τα συμφέροντα των παιδιών πρέπει να υπερισχύουν των συμφερόντων των παππούδων και των γιαγιάδων και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί «μια ανεπιθύμητη και μη ευπρόσδεκτη σχέση», πολύ περισσότερο εάν τα παιδιά είναι «ικανά να κρίνουν» και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών.

Ο νόμος στην Ιταλία

Σύμφωνα με έναν οικογενειακό νόμο που εισήχθη στην Ιταλία το 2006, ένα παιδί έχει το δικαίωμα να διατηρεί στενή σχέση με τους παππούδες του, ακόμη και αν οι γονείς του χωρίσουν.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν από το δικαστήριο να διαπιστώσει εάν η απόφαση ενός γονέα να τους αρνηθεί την πρόσβαση στα εγγόνια τους είναι επιζήμια για την ευημερία του παιδιού και, ως εκ τούτου, παράνομη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση