HomeHL-HealthΚαρκίνος Μαστού: Εννέα στις δέκα γυναίκες αγνοούν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου

Καρκίνος Μαστού: Εννέα στις δέκα γυναίκες αγνοούν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άγνοια της πλειονότητας των γυναικών για τη σύνδεση καρκίνου του μαστού και πυκνότερων μαστών διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open. Αν και η αυξημένη πυκνότητα μαστού πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου κατά 1,2 έως τέσσερις φορές, ελάχιστες γυναίκες την προσδιόρισαν ως σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα σε αντίθεση με το οικογενειακό ιστορικό που αναφέρθηκε ως κύρια αιτία για το 93% και το υπερβολικό σωματικό βάρος ή την παχυσαρκία για το 65% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ως πυκνοί μαστοί αναφέρονται εκείνοι που έχουν περισσότερο ινοαδενικό ιστό έναντι λιπώδους, οι οποίοι αποτυπώνονται στη μαστογραφία με λευκό και σκούρο χρώμα αντίστοιχα. Στη μελέτη διερευνήθηκε κατά πόσο ήταν γνωστό ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου συγκριτικά με άλλες καταστάσεις που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχων ποτών την ημέρα, η μη απόκτηση παιδιών και το ιστορικό βιοψίας μαστούς.

Άγνοια κινδύνου για 9 στις 10

Στην έρευνα (2019-2020) συμμετείχαν 1.858 γυναίκες 40 έως 76 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου, γνώριζαν περί πυκνότητας στήθους και είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία εκείνο το διάστημα. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά:

μόλις 6 από τις 61 γυναίκες (10% περίπου) που συμμετείχαν στο σκέλος της έρευνας με τις συνεντεύξεις γνώριζαν ότι η πυκνότητα του στήθους αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

οι περισσότερες συμμετέχουσες ωστόσο ανέφεραν σωστά ότι οι πυκνοί μαστοί μειώνουν τη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας

απαντώντας για το πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τον καρκίνο του μαστού, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών απάντησαν ότι δεν ήταν σίγουρες αν ήταν δυνατόν να το καταφέρουν ή ότι δεν γνώριζαν τους τρόπους.

Τα πλεονεκτήματα της 3D μαστογραφίας

Βασική κίνηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί η μαστογραφία, βασική μέθοδος για την πρώτη διαγνωστική προσέγγιση του μαστού, η οποία έχει συνδεθεί με 30% μικρότερη θνητότητα από την κακοήθεια. Αν και, σύμφωνα με το National Cancer Institute των ΗΠΑ, οι μισές σχεδόν γυναίκες 40 ετών και άνω έχουν πυκνούς μαστούς – με την κληρονομικότητα, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή το χαμηλό σωματικό βάρος αιτίες πυκνών μαστών στις μικρότερες ηλικίες- η εξέλιξη της απλής ψηφιακής μαστογραφίας, η τομοσύνθεση ή τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία μπορεί να δώσει τη λύση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou o κ. Σταμάτης Μερκούρης, Ακτινοδιαγνώστης και Διευθυντής στο Κέντρου Μαστού του Metropolitan General, «η τομοσύνθεση, αναλύοντας την εικόνα του μαστού σε όλο το βάθος ανά 1 χιλιοστό, δίνει τη δυνατότητα στον ακτινοδιαγνώστη ιατρό να μελετήσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια περιοχές αυξημένης ακτινοσκιερότητας, δίνοντας έτσι λύση σε έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς της απλής ψηφιακής μαστογραφίας».

Ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση