HomeΚΡΗΤΗΔιακόπηκε η δίκη για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που έφταναν στην Κρήτη με νταλίκα

Διακόπηκε η δίκη για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που έφταναν στην Κρήτη με νταλίκα

Εκδικάζεται στο Εφετείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 28 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που έφταναν στην Κρήτη με νταλίκα.

Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Τι είχε γίνει πρωτόδικα

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν κάτσει συνολικά 7 άτομα. Ένας 72χρονος ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, ο γιος του 51 ετών και η νύφη του, ένας 52χρονος που φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση, ένας 41χρονος και δύο Αλβανοί, 45 και 47 ετών. Μάλιστα, ο 45χρονος φέρεται να είχε εμπλοκή στην απόδραση με ελικόπτερο των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Το δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους τους 4 από τους 7 κατηγορούμενους. Τον 52χρονο, τον 72χρονο ιδιοκτήτης της μεταφορικής και τον 45χρονος Αλβανός σε ποινές κάθειρξης 14 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ. Ο γιος του 72χρονου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν ήταν για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» και για διακίνηση ναρκωτικών, υπό τη διακεκριμένη περίσταση ότι θα αποκόμιζαν χρηματικό όφελος άνω των 75.000 ευρώ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετέτρεψε τις κατηγορίες σε «σύσταση συμμορίας» και σε διακίνηση ναρκωτικών υπό τη μορφή εισαγωγής, μεταφοράς και κατοχής.

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα

Τα άτομα αυτά είχαν καταφέρει σύμφωνα με την αστυνομία να προχωρήσουν σε μία καλοστημένη… επιχείρηση εισαγωγής ναρκωτικών, ωστόσο δεν άργησαν να «πέσουν» στα χέρια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αστυνομικοί μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατάφεραν και εξάρθρωσαν το κύκλωμα ναρκωτικών πιάνοντας στα… πράσα τους εμπλεκόμενους που μετέφεραν από την Ολλανδία χασίς και κοκαΐνη.

Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν εφτά άτομα, πέντε άτομα στην Αθήνα και δύο στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 71χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης μεταφορών, τον 50χρονο γιο του με την 36χρονη σύζυγό του, έναν 51χρονο που διέμενε σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου και ασχολούνταν με αυτοκίνητα, έναν 40χρονο Ηρακλειώτη και δύο Αλβανοί (44 και 46 χρόνων).

Ο «εγκέφαλος» και οι υπόλοιποι… ρόλοι

Δύο είναι οι άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται ότι έκαναν…. κουμάντο στο συγκεκριμένο κύκλωμα.

Ο πρώτος είναι ο 51χρονος που ασχολούνταν με αυτοκίνητα και οι αρχές του αποδίδουν τον ρόλο του «εγκεφάλου» καθώς ήταν εκείνος που είχε τις διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα, φέρεται πως γνώριζε μεγαλέμπορους ναρκωτικών από άλλες χώρες και κανόνιζε τις ποσότητες που θα εισήγαγαν στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι ο 71χρονος γνωστός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε διεθνείς μεταφορές. Ο 71χρονος ήταν εκείνος ο οποίος εξαιτίας της επιχείρησής του διέθετε τις νταλίκες του για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Μαζί του, τελευταία είχε και τον 50χρονο γιο του, ο οποίος είχε επίσης ενεργό ρόλο στην οργάνωση των μεταφορών και των εισαγωγών των ναρκωτικών. Οι αρχές συνέλαβαν και την 36χρονη σύζυγο του γιου, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν ύποπτα ευρήματα.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και δύο Αλβανούς (44 και 46 χρόνων) καθώς φέρεται πως ήταν αγοραστές αρκετής ποσότητας ναρκωτικών από το εισαγόμενο φορτίο.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι αρχές, ένας από τους Αλβανούς είχε ενεργή συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές του Κορυδαλλού, των βαρυποινιτών Ριζάι και Παλαιόκωστα.

Τέλος, συνελήφθη και ένας 40χρονος Ηρακλειώτης ο οποίος εξετάζεται από τις αρχές αν είχε κάποιο ρόλο στο κύκλωμα εισαγωγής ναρκωτικών.

Η δράση του κυκλώματος

Βάσει των αστυνομικών ερευνών, οι δύο άνδρες είχαν οργανώσει μία καλοστημένη επιχείρηση η οποία έφερνε τα ναρκωτικά κρυμμένα σε φορτηγά – ψυγεία τα οποία μετέφεραν κρέας και άλλα προϊόντα από χώρες του εξωτερικού. Η εισαγωγή στην Ελλάδα γινόταν ακτοπλοϊκώς από Ιταλία προς τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας.

Από εκεί τα φορτηγά πήγαιναν στην Αθήνα όπου έκαναν μία… στάση για να παραδώσουν μέρος του φορτίου των ναρκωτικών. Τα υπόλοιπα τα μετέφεραν στην Κρήτη όπου και «έσπρωχναν» τις υπόλοιπες ποσότητες.

Το ταξίδι «κλειδί» και οι… συλλήψεις

Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν αρκετό καιρό όταν οι άνδρες της αστυνομίας είχαν πληροφορίες για τη συνεργασία του 51χρονου άνδρα που ασχολείται με τα αυτοκίνητα με τον 71χρονο επιχειρηματία. Γνώριζαν πως οι δύο άνδρες συνεργάζονταν στον τομέα της εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο 50χρονος γιος του επιχειρηματία, πήρε ένα φορτηγό ψυγείο και αναχώρησε από την Ελλάδα μεταφέροντας διάφορα προϊόντα στο εξωτερικό. Το ταξίδι του έφτασε έως και την Ολλανδία όπου και προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά. Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο 71χρονος πατέρας του, ταξίδεψε στην Αθήνα. Αυτό ήταν το ταξίδι «κλειδί» καθώς οι αστυνομικοί περίμεναν πως ο 71χρονος θα πήγαινε για να οργανώσει τους Αλβανούς αγοραστές.

Άνδρες της αστυνομίας έφυγαν από την Κρήτη και τον ακολούθησαν, με την βοήθεια των αστυνομικών της Αθήνας, προκειμένου να τους κάνουν… τσακωτούς.

Στο φορτηγό – ψυγείο με τα ναρκωτικά επέβαιναν κατά την επιστροφή ο 50χρονος γιος του επιχειρηματία αλλά και ο 40χρονος Ηρακλειώτης.

Όταν φτάσανε στον Σκαραμαγκά σταμάτησαν καθώς είχαν ραντεβού με τους δύο Αλβανούς που επέβαιναν σε ένα ταξί που οδηγούσε ο ένας. Στο σημείο ήταν και ο 71χρονος ο οποίος παρέλαβε έναν φάκελο με χρήματα και στη συνέχεια άνοιξαν το φορτηγό – ψυγείο και άρχισαν να μεταφέρουν ναρκωτικά.

Εκεί οι αστυνομικοί βγήκαν από τις κρυψώνες τους και τους συνέλαβαν. Κατά την επιχείρηση οι αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν 24 κιλά και 678 γραμμάρια χασίς, 3 κιλά και 660 γραμμάρια κοκαΐνης σε μορφή βράχου καθώς και 7.000 ευρώ σε μετρητά.

Στη συνέχεια οι αρχές, πήραν το φορτηγό – ψυγείο, τα υπόλοιπα οχήματα (το αυτοκίνητο του 71χρονου και το ταξί των Αλβανών) και τα μετέφεραν με το πλοίο της γραμμής, κάτω από άκρα μυστικότητα, στο Ηράκλειο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση