HomeHL-WorldΙράν: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλακή επειδή χόρευε μπροστά σε μνημείο

Ιράν: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλακή επειδή χόρευε μπροστά σε μνημείο

Δεν έχουν τέλος οι σκοταδιστικές αποφάσεις στη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν έχουν τέλος οι σκοταδιστικές αποφάσεις στο Ιράν που θυμίζουν μεσαιωνικές πρακτικές καθώς ένα ζευγάρι φυλακίστηκε επειδή είχε χορέψει μπροστά από ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της Τεχεράνης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το αραβικό δίκτυο alarabiya, που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, η Αστιάζ Χαγκιγκί και ο αρραβωνιαστικός της Αμίρ Αχμαντί, καταδικάστηκαν έκαστος σε φυλάκιση 10 χρόνων και έξι μηνών, σε διετή απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε από το Τμήμα 15 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, με επικεφαλής τον Αμπολγκασέμ Σαλαβάτι, έναν δικαστή διαβόητο για την επιβολή αυστηρών ποινών σε άτομα που θεωρούνται απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το δικαστήριο καταδίκασε το ζευγάρι σε «διάδοση διαφθοράς και ανηθικότητας», «συνάθροιση και συμπαιγνία με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας» και συμμετοχή σε προπαγάνδα κατά του καθεστώτος.

Το βίντεο που έγινε σύμβολο

Σύμφωνα με τον Guardian οι δύο νέοι που είναι περίπου 20 ετών, είχαν συλληφθεί στις Αρχές Νοεμβρίου όταν ένα βίντεο που έγινε viral τους έδειχνε σε έναν ρομαντικό χορό μπροστά από τον Πύργο Αζαντί.

Στο βίντεο, η Χαγκιγκί χορεύει δημόσια, ενώ δεν φορά και το χιτζάμπ της, κάτι που απαγορεύεται για τις γυναίκες στο Ιράν.

Σύμφωνα με το HRANA, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στην οικογένεια το ζευγάρι στερήθηκε νομικής εκπροσώπησης, ενώ απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις τους για την ύπαρξη εγγύησης.

Η Χαγκγκί έχει μεταφερθεί στις φυλακές Καρχάκ, έξω από την Τεχεράνη, όπου οι συνθήκες που επικρατούν έχουν δεχθεί έντονη κριτική από ακτιβιστές.

Η δικαστική απόφαση ήρθε μόνο μερικούς μήνες μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί και τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Το βίντεο με το ζευγάρι να χορεύει μπροστά σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν έγινε σύμβολο ελευθερίας για τους διαδηλωτές.

Ο Πύργος Αζαντί (Ελευθερία) έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία καθώς αντικατοπτρίζει τη στροφή στην ιστορία του Ιράν.

Άνοιξε τις πύλες του στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν βρισκόταν στην εξουσία ο τελευταίος σάχης, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και ονομαζόταν Πύργος Shahyad (στη μνήμη του σάχη).

Μετά όμως την ισλαμική επανάσταση και την πτώση του σάχη μετονομάστηκε σε Πύργος της Ελευθερίας.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση