HomeΓΝΩΜΕΣΤο σοβαρά λάθη στο ΠΑΣΟΚ είναι κακός οιωνός.

Το σοβαρά λάθη στο ΠΑΣΟΚ είναι κακός οιωνός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 

Χωρίς να θέλω – καθόλου μάλιστα- να κατηγορήσω ή να ψέξω την πολιτική υπόσταση και την προσωπικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη ( δεν τον γνωρίζω καν τον άνθρωπο) θεωρώ ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να τον εκλέξουν  στις 12 Δεκεμβρίου 2021 πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής/ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αλλά κυρίως να τον εκλέξουν πρώτο, στον πρώτο γύρο των εκλογών, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, με τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο – την καλύτερη κατά τη γνώμη μου επιλογή- σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, με τη Φώφη Γεννηματά έχει αποσυρθεί από τις διαδικασίες, να παλεύει  για τη ζωή της και τελικά να χάνει τη μάχη πριν από την εκλογή.

Οι χιλιάδες εκλογείς/άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι η Φώφη ήταν σοβαρά άρρωστη, δεν θα επανέκαμπτε και πιθανότατα θα έχανε τη ζωή της σύντομα. Θλιβερό, δυσάρεστο αλλά το ήξεραν. Ψηφίζοντας χωρίς να σκεφτούν την επόμενη μέρα, έκαναν τον κ. Ανδρουλάκη φαβορί για τη νίκη και σ΄ αυτό, συνήργησε και ο τρίτος υποψήφιος, Ανδρέας Λοβέρδος που έδωσε την υποστήριξή του στον κ. Ανδρουλάκη.

Η ανθρώπινη τραγωδία ολοκληρώθηκε με τον θάνατο της Φώφης –που την «έκλαψε» όλη η Ελλάδα- ενώ το πολιτικό λάθος ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση Ανδρουλάκη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε λιγότερες «συμπάθειες» από τον Ανδρουλάκη και τελικά έχασε την Προεδρία και μαζί χάθηκε και ένα βασικό στοιχείο : Το να είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέλος της Βουλής αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν Ευρωβουλευτής και ο –θεωρητικά πάντα- καταλληλότερος Ανδρέας Λοβέρδος εκτός μάχης.

Δεν ξέρω τι «παίχτηκε» στο παρασκήνιο και ποιοι πολιτικοί συνειρμοί επικράτησαν στην πρώτη ψηφοφορία, απούσης της Φώφης ώστε να βγει πρώτος ο Ανδρουλάκης και τρίτος ο Λοβέρδος αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ είχε για πρόεδρο έναν Ευρωβουλευτή , τον Παπανδρέου δυσαρεστημένο και τον Λοβέρδο «εκτός κάδρου».

Το πόσο σημαντική ήταν η πρώτη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου η οποία έβγαλε πρώτο τον Ανδρουλάκη, δεύτερο τον Παπανδρέου και τρίτο τον Λοβέρδο φάνηκε αμέσως. Εάν ΔΕΝ κέρδιζε ο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα πορευόταν στη συνέχεια με εξωκοινοβουλευτικό Πρόεδρο.

Κι όλα αυτά, εμφανίστηκαν στην τελευταία και ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής του Σύριζα στην κυβέρνηση όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χωρίς πρόεδρο. Ουσιαστικά εκτός μάχης.

Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των στελεχών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που «έτρεξαν» τις διαδικασίες. Δεν γνωρίζω τους λόγους που ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε τον Ανδρουλάκη. Γιατί μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να είχε αντιπάθειες, μπορεί να έκανε λάθος όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο debate των υποψηφίων αρχηγών αλλά ΑΝ είχε εκλεγεί, το ΠΑΣΟΚ θα είχε Πρόεδρο.

Και μάλιστα ένα Πρόεδρο που θα είχε χρηματίσει πρωθυπουργός, πολλάκις υπουργός στο παρελθόν, πεπειραμένος κοινοβουλευτικός που θα είχε μιαν άλλη, σίγουρα ισχυρότερη παρουσία στην συνεδρίαση της πρότασης μομφής από αυτήν του συμπαθούς και σίγουρα εξελίξιμου κ. Κατρίνη ( κοινοβουλευτικού εκπροσώπου).

Λάθος η αξιολόγηση της κατάστασης και επιλογής των υποψηφίων προ των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2021 με τη Φώφη Γεννηματά «απούσα», λάθος των ψηφοφόρων (όσο είναι δυνατόν να καταλογίσουμε λάθη στους ψηφοφόρους) που εξέλεξαν πρώτο τον Ανδρουλάκη, λάθος του Παπανδρέου που δεν πήγε στο debate και δεν «πάλεψε», λάθος η στήριξη Λοβέρδου στον Ανδρουλάκη, λάθος η επιμονή Ανδρουλάκη να εκλεγεί αφού ήξερε ότι θα ήταν απών από το Κοινοβούλιο.

Όλα λάθος. Και – συγγνώμη δηλαδή που το λέω-, περιθώρια για πέντε «χοντρά» λάθη δεν επιτρέπονται. Ελπίζω κάποια στιγμή να μάθουμε γιατί έγιναν.

Δημήτρης  Κωνσταντάρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση