HomeHL-WorldQatargate: Εύα Καϊλή – Φραντσέσκο Τζόρτζι – Ο Παντσέρι πρώτα τους «τύλιξε» και μετά τους άδειασε

Qatargate: Εύα Καϊλή – Φραντσέσκο Τζόρτζι – Ο Παντσέρι πρώτα τους «τύλιξε» και μετά τους άδειασε

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής πέτυχε να αφεθούν ελεύθερες η σύζυγός του και η κόρη του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κομμένη την ανάσα και έκδηλη την αγωνία για τα όσα άρχισε να καταθέτει στη βελγική Δικαιοσύνη ο πρωταγωνιστής του Qatar-gate, Ιταλός λομπίστας Πιερ Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθεί η πλευρά της Εύας Καϊλή τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο που ταλανίζει τις Βρυξέλλες.

Ο πρώην ευρωβουλευτής φαίνεται ότι υλοποιεί τη συμφωνία συνεργασίας του με τις διωκτικές αρχές και αποκαλύπτει στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος και τις δωροδοκίες Ευρωπαίων παραγόντων, στοιχεία που μάλλον θεωρούνται αξιόπιστα από τους εισαγγελείς, εάν υπολογίσει κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθερες από την Ιταλική Αστυνομία η σύζυγος και η κόρη του, οι οποίες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη γειτονική χώρα.

Το Εφετείο της Μπρέσια έλαβε τη σχετική απόφαση κατόπιν της κίνησης από την Εισαγγελία των Βρυξελλών να αποσύρει το αίτημα έκδοσής τους στο Βέλγιο. Και δεν πρόκειται για μια κίνηση που αφορά απλώς κομπάρσους της υπόθεσης. Η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, είχε καταγραφεί από τους «κοριούς» να επιθυμεί διακοπές των 100.000 ευρώ, κάτι που προδίδει ότι πιθανόν να γνώριζε κάτι από τη δράση του κυκλώματος.

Με αυτό το δεδομένο και παρότι δεν έχουν ως τώρα διαρρεύσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της κατάθεσης Παντσέρι, η Εύα Καϊλή επιχειρεί να διαμορφώσει μια σθεναρή υπερασπιστική γραμμή. Ακόμα και να φτάσει στον χωρισμό της με τον σύντροφό της και άλλοτε προστατευόμενο του πρώην ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή μετά και τη δική του κατάθεση την περασμένη Πέμπτη στη βελγική Δικαιοσύνη!

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, «η κυρία Καϊλή είναι προδομένη, για τη βαλίτσα με τα χρήματα που βρέθηκε σπίτι τους, από τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε, από τον άνθρωπο με τον οποίο γέννησε ένα παιδί, τον σύντροφό της». Αλλες πηγές εκτιμούν ότι δεν υφίσταται πάντως τέτοιο θέμα και πως πρόκειται για αγωνιώδεις αντιδράσεις της στιγμής.

«Aφερέγγυος και αναξιόπιστος μάρτυρας»

Την ίδια ώρα, η στρατηγική υπεράσπισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, που παραμένει στη φυλακή, παρουσιάζει τον κ. Παντσέρι ως έναν «αφερέγγυο και αναξιόπιστο μάρτυρα διότι αποφάσισε να συνεργαστεί προκειμένου να σώσει την οικογένειά του και άρα θα υπογράψει ό,τι και να του πουν, ό,τι και να του δώσουν. Χειραγωγείται για να μην πάνε στη φυλακή ο ίδιος και η οικογένειά του», όπως υποστηρίζει ο κ. Δημητρακόπουλος. Υπό αυτή την έννοια προτίθεται να αρνηθεί οτιδήποτε τυχόν της καταλογίσει ο άλλοτε μέντορας του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ωστόσο ο κλοιός γύρω από την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ενδεχομένως να στενέψει στην πορεία, όπως εκτιμάται από πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Πληροφορίες, μάλιστα, που απομένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι στους λογαριασμούς της Καϊλή έχουν βρεθεί περί τα 250.000 ευρώ με προέλευση από το Κατάρ για τη στήριξη του προεκλογικού της αγώνα το 2019.

Παράλληλα ερευνώνται τόσο οι στενές σχέσεις που είχε το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι με την Ισπανίδα πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, καθώς έκαναν πολυτελείς… σκαφάτες διακοπές με τη γραμματέα της Λόρα Μπαγιαρίν, όσο και οι χρηματοδοτήσεις που έλαβε η ΜΚΟ που είχε ιδρύσει η αδελφή της ευρωβουλευτή Μανταλένα Καϊλή.

Μετά από ενάμιση μήνα στη φυλακή και με δεδομένο ότι θα παραμείνει στο κελί μάλλον και για όλο τον Φεβρουάριο, γίνεται όλο και πιο δραματικά εμφανές ότι τα περιθώρια κινήσεων και απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει γίνονται όλο και στενότερα. Και ότι η τύχη της εξαρτάται πλέον περισσότερο από τις κινήσεις άλλων «παικτών», όπως του Παντσέρι, και λιγότερο από τη δική της νομική οχύρωση.

Η σύζυγος Παντσέρι με τις διακοπές των 100.000

Η οικογένεια του Αντόνιο Παντσέρι και οι προσπάθειες του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή να προστατεύσει τη σύζυγο και την κόρη του φαίνεται ότι είναι κομβικής σημασίας κομμάτι στο παζλ που διαμορφώνεται στο Qatar-gate.

Η Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι είχαν συλληφθεί και τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, αμέσως μόλις έσκασε το τερατώδες σκάνδαλο με τις δωροδοκίες Ευρωπαίων παραγόντων από το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τις αρχικές υποψίες (προφανώς και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία) των βελγικών αρχών, οι δύο γυναίκες και γνώριζαν τις δραστηριότητες του Παντσέρι και τον βοηθούσαν σε κάποιες από αυτές, όπως το να μεταφέρει «δώρα» από τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν!

Για τον λόγο αυτό απέστειλαν αίτημα στις ιταλικές αρχές ώστε να εκδοθούν στις Βρυξέλλες και οι δύο προκειμένου να βρεθούν αντιμέτωπες με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου η οποία ερευνά το σκάνδαλο.

Οπως έχει αποκαλυφθεί ως τώρα, η Κολεόνι, που κατοικεί μόνιμα στο Μπέργκαμο (η κόρη τους ζει στο Μιλάνο και είναι δικηγόρος), εμφανίζεται στα έγγραφα της έρευνας να παραπονιέται κάποια στιγμή στον σύζυγό της επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει διακοπές των 100.000 ευρώ, «όπως πέρυσι»! Αλλά και για την πίστωση σε λογαριασμό της με ποσό μόλις… 35.000 ευρώ (!), ενώ φέρεται να ζητά από τον Παντσέρι να της ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο.

Από τις συνομιλίες του ζευγαριού οι Αρχές φαίνεται να είχαν «πλούσιο υλικό», με το οποίο προφανώς οδήγησαν τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκοτεινού κυκλώματος να συμφωνήσει στην αποκάλυψη του δικτύου και των ροών του χρήματος, ώστε να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν «καμένος».

Αρχικά οι ιταλικές δικαστικές αρχές ήταν θετικές στο αίτημα των βελγικών για έκδοση των δύο γυναικών, αλλά μόλις ο Παντσέρι κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, το Εφετείο της Μπρέσια ακύρωσε την έκδοση. Η κατάθεση αυτή έγινε σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας – μέχρι και η τοποθεσία της διαδικασίας έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η βελγική Εισαγγελία δεν έκανε την παραμικρή ανακοίνωση επί των όσων είπε ο Παντσέρι, εκτιμάται όμως από τις κινήσεις που ακολούθησαν ότι έδωσε ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία για το σκοτεινό κύκλωμα που ξεκινούσε από την Ντόχα και διακλαδωνόταν στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Παντσέρι έδωσε επαρκή στοιχεία ώστε ο ρόλος των δύο γυναικών στο Qatar-gate να μη θεωρείται πλέον κύριας σημασίας.

Τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της Καϊλή και του Τζόρτζι πληθαίνουν όσο περνά ο καιρός, δίνοντας την αίσθηση ότι οι Αρχές ερευνούν κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ότι ισπανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν εκτενές αφιέρωμα στις στενές σχέσεις που είχε το ζεύγος με τη Λόρα Μπαγιαρίν, η οποία είναι εξ απορρήτων της προέδρου της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της Ισπανίδας Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Καϊλή, Τζόρτζι και Μπαγιαρίν φέρονται να «όργωσαν» τη Μεσόγειο τα καλοκαίρια από το 2019 έως το 2021, κάνοντας υπερπολυτελείς διακοπές με ιστιοπλοϊκό! Υπό τη σκιά του Qatar-gate, η παρέα των τριών φαντάζει πλέον ύποπτη όχι μόνο για τον διεθνή Τύπο, αλλά πιθανόν και για τις Αρχές, καθώς γίνεται λόγος για περίεργη προσέγγιση που πέτυχε το ζεύγος με την προσωπάρχη και διευθύντρια του γραφείου της Γκαρθία Πέρεθ, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στάση που παίρνουν οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι φωτογραφίες από κρουαζιέρες της παρέας σε μαγευτικές τοποθεσίες, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι (Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ιμπίζα, Φορμεντέρα), οι Αντίπαξοι και άλλα νησιά αποκαλύπτουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής και μια στενή σύνδεση που βάζουν πολλούς σε υποψίες για το εάν οι συζητήσεις τους, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, ήταν μόνο για τις εγκόσμιες απολαύσεις ή και για… δουλειές.

Αλλά και για το ποιος ή ποιοι πλήρωναν για όλα αυτά. Η πρόεδρος των Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να δώσει εξηγήσεις για το είδος των όποιων σχέσεων είχε με το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι, αφού θεωρείται απίθανο η πιο στενή της συνεργάτιδα Λόρα Μπαγιαρίν να οικοδόμησε μόνη της αυτή τη στενή διασύνδεση.

Η ΜΚΟ της Μανταλένας και η υποψία για λόμπινγκ

Στη δίνη του κυκλώνα, που ξέσπασε με το Qatar-gate, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η αδελφή της Εύας Καϊλή, αλλά και στενή της συνεργάτιδα Μανταλένα, η οποία φέρεται να είχε κρίσιμο ρόλο και πολυσχιδή δράση στις Βρυξέλλες, με ενδιαφέρουσες όσο και περίεργες απολήξεις. Η Μανταλένα είχε ιδρύσει τη ΜΚΟ με την ονομασία «Made Group», η οποία έλαβε πάνω από 100.000 ευρώ μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος που είχε προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο η αδελφή της ευρωβουλευτής.

Παράλληλα είχε ιδρύσει την ELONtech, που παρουσιαζόταν ως ένα παρατηρητήριο για τις νέες τεχνολογίες, πεδίο που ανήκε στις αρμοδιότητες της Εύας, με την ιδιότητα της ευρωβουλευτή αλλά και της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αργότερα.

Η ELONtech διοργάνωνε εκδηλώσεις για θέματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το blockchain, οι οποίες γίνονταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια.

Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες από το Κατάρ, η Μανταλένα ζήτησε να αφαιρεθούν οι αναφορές που υπήρχαν για την ELONtech και τις δράσεις της, στο lobbyfacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχυρίστηκε δε ότι τα στοιχεία «είναι ψευδώς καταχωρημένα σε αυτή την πλατφόρμα, αφού η ELONtech δεν είναι νομικό πρόσωπο, ούτε λειτουργεί ως οργανισμός άσκησης πίεσης».

Ουσιαστικά, δηλαδή, επεδίωξε να μην καταγραφεί η ELONtech ως μέσο και εργαλείο για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες και ειδικά στο Ευρωκοινοβούλιο. Το αίτημα της Μανταλένας παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το lobbyfacts.eu θεωρεί ότι πρόκειται για επίσημα αρχεία, πράγμα που είναι δυνατόν να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την ίδια και την αδελφή της.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση