HomeΚΡΗΤΗΣε κλίμα καθολικής συναίνεσης η τελετή αγιασμού του ανακαινισμένου Δημαρχείου Ρεθύμνου

Σε κλίμα καθολικής συναίνεσης η τελετή αγιασμού του ανακαινισμένου Δημαρχείου Ρεθύμνου

Παρουσία του αν. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια σεμνή, φορτισμένη συγκινησιακά τελετή έγινε ο αγιασμός του ανακαινισμένου Δημαρχείου Ρεθύμνου, παρουσία του αν. Υπουργού  Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και  του Γ.Γ. ΥΠ.ΕΣ κ. Μ. Σταυριαννουδάκη,  του Βουλευτή κ. Γ. Κεφαλογιάννη και  της Αντιπεριφερειάρχη κ. Μ. Λιονή και του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκη .

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος στην κατάμεστη από εκπροσώπους τοπικών αρχών  αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  Ρεθύμνου. Μεταξύ αυτών ο Πρύτανης κ. Γ Κοντάκης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης,   ο Αντιπρύτανης του  ΕΛΜΕΠΑ, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Διοικητή της Π.Υ, ο Λιμενάρχης, όλα τα Μέλη του δημοτικού Συμβουλίου και Διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών.

omadiki1

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης , αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τις ευχές και την εικόνα της Παναγίας που δώρισε στο Δήμο, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην τελετή απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στους  παριστάμενους υπουργούς, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο,  τους θεσμικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας, των υπηρεσιών και  φορέων του Ρεθύμνου καθώς  και στις δημοτικές υπηρεσίες, και ειδικότερα στην Τεχνική Υπηρεσία, για τον άψογο συντονισμό τους  και την αποτελεσματική συνεργασία τους,  η οποία εξασφάλισε την επιτέλεση και την επιτυχή ολοκλήρωση του εξόχως απαιτητικού και δύσκολου έργου της εκ βάθρων   ανακαίνισης του δημαρχιακού μεγάρου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Δημαρχείο Ρεθύμνου, είναι πλέον ένα ασφαλές, υγιεινό, ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν προγράμματα αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και στα σχολεία μας όπως και σε άλλα δημοτικά κτίρια που χρήζουν τέτοιων παρεμβάσεων»

kino1

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δήμαρχος στη σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με τον αν. Υπουργό κ. Σ. Πέτσα, τον οποίο όπως τόνισε θεωρεί « Καλό φίλο του Ρεθύμνου». Θερμή ήταν η αναφορά του Δημάρχου και για τον  Γ.Γ ΥΠΕΣ κ. Μ. Σταυριαννουδάκη.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  ο κ. Πέτσας επιδεικνύει πάντοτε κατανόηση, ευαισθησία και συνείδηση των ευθυνών του σε κάθε συνεργασία που έχει μαζί του,  ως Δήμαρχος Ρεθύμνης αλλά και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, και λαμβάνει πάντοτε υπόψη του τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που του κατατίθενται .

doro-ikona

Ο Δήμαρχος, σεβόμενος όπως είπε την περίσταση, έθεσε στον κ.Πέτσα μόνον τρία καίρια ζητήματα, για τα οποία ζήτησε το ενδιαφέρον του και τη συνδρομή του στην  επανεξέταση και προώθησή  τους:

  • Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, ο κ. Μαρινάκης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας πως για τους μεν Δήμους υπάρχει σχετική μέριμνα για τις δε ΔΕΥΑ δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα Ευρώ.
  • Το δεύτερο αίτημα αφορούσε την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντ. Τρίτσης» του έργου κατασκευής Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου (κτίριο και οικοπεδικός χώρος) με το οποίο θα καλυφθούν οι έντονες ανάγκες στέγασης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες όλου του Νομού.
  • Τέλος, για το θέμα των φυσικών καταστροφών που έπληξαν το Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2019, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έχει λάβει μόνο το ποσό των 5 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και ζήτησε τη βοήθεια και συνδρομή του κ. Πέτσα ώστε το ποσό να αυξηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί δημοτικές υποδομές και δίκτυα στην ενδοχώρα αφού η πόλη, χάρη στις ενέργειες του εκλιπόντος Δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη,  είναι θωρακισμένη.

dim-petsas1

Ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας με θερμά λόγια την εξαίρετη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και Πρόεδρο ΕΔΕΥΑ, χαρακτηρίζοντας το έργο του Δημαρχείου Ρεθύμνου ως ένδειξη χρηστής  διοίκησης και αγάπης για τον τόπο και του ανθρώπους του. Επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην προτεραιότητα που δίδει  η Πολιτεία στα έργα που αφορούν το μέλλον, στη διαχείριση της καθημερινότητας και στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που ανακύπτουν, όπως είναι για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος. Για την αντιμετώπισή του, το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο αν. Υπουργός, θα τεθεί  στη διάθεση των Δήμων το ποσό των 25 εκ. €  και στις ΔΕΥΑ το ποσό των 20 εκ. €. Επιπλέον,  αναφέρθηκε   στην πρόσφατη έγκριση αυξημένης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για τη θέρμανση των σχολείων. Για το θέμα της χωροταξικής και λειτουργικής ενοποίησης του  Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου και των αντίστοιχων δομών  που λειτουργούν σήμερα κατακερματισμένες στο Ρέθυμνο, διευκρίνισε πως επειδή τα Ειδικά Σχολεία είναι διαδημοτικά, εξαιρούνται του πλαφόν που έχει θεσπιστεί για τις χρηματοδοτήσεις κι εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη του θέματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση