HomeHL1-GreeceΣτην Αττική από το πρωί έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι πέφτει σε έναν μήνα

Στην Αττική από το πρωί έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι πέφτει σε έναν μήνα

Δύσκολο και το απόγευμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε από το πρωί η Αττική, με τις καταιγίδες αρχικά και εν συνεχεία το χαλάζι να χτυπούν το Λεκανοπέδιο και να δημιουργούν μικρά, κυρίως, προβλήματα.

Δρόμοι έκλεισαν για λίγη ώρα, ακόμη και κεντρικοί, όπως η Πειραιώς, η Βουλιαγμένης και η Παραλιακή, ωστόσο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σύντομα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 40 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια στο κέντρο αλλά και 11 απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς σημειώθηκαν μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος.

Η βροχή αναμένεται να συνεχιστεί και το απόγευμα.

Μάλιστα, ελήφθη η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα απογευματινά τμήματα και τα εσπερινά σχολεία στην Αττική.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, σε δήλωσή του στο iefimerida, στην Αττική έχει πέσει από το πρωί περισσότερη βροχή από όση συνήθως πέφτει σε έναν μήνα.

Oι περιοχές όπου έπεσε το περισσότερο νερό, σύμφωνα με το Meteo

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Meteo στις 2 το μεσημέρι, ενώ έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται αυτή την ώρα κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες, το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 13:30.

p

Σύσκεψη για την κακοκαιρία στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων.

Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Σε ποιες περιοχές εστάλη 112

Ηδη έχει σταλεί μήνυμα 112 σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Νησιά Ιονίου, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Αρκαδία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Δυτική Μακεδονία, Αττική, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες.

Η πορεία της κακοκαιρίας -Οι 7 «κόκκινες» ζώνες

Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, θα επηρεαστούν Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, ενώ αργότερα θα εκδηλωθούν φαινόμενα σε Ανατολικό Αιγαίο και Κυκλάδες.

«Αυτή η ζώνη κακοκαιρίας, αυτή η γραμμή φαινομένων, θα προκαλέσει στη συνέχεια φαινόμενα κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Μέχρι το γύρισμα της ημέρας αναμένουμε πολλές βροχοπτώσεις και στα ανατολικά» υπογραμμίζει.

Ο καιρός, ωστόσο, θα παραμείνει άστατος και το επόμενο διήμερο (Παρασκευή-Σάββατο).

«Αναμένουμε βροχές στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλα σημεία στα κεντρικά και στα νότια, με μικρότερη ένταση, και την Παρασκευή. Εξαίρεση θα αποτελέσει το Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα φαινόμενα μπορεί να είναι πιο έντονα. Και το Σάββατο μπορεί να έχουμε κάποια φαινόμενα» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και στην Αττική τόσο αύριο όσο και το Σάββατο.

Σύσταση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Το τελευταίο έκτακτο της ΕΜΥ

«Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

– στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές

– από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία

– από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου

– από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)

– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)

– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)

– από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

  1. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  2. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση