HomeHL-9Μητσοτάκης: Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Κρήτης

Μητσοτάκης: Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Κρήτης

Παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2030» με 480 έργα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το όραμά του για την Κρήτη του 2030 περιέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει πάνω από 480 έργα τα οποία κάποια βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού καθώς και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Αρναουτάκης: «Στόχος η Κρήτη να είναι περιφέρεια πρότυπο στην Μεσόγειο και την Ευρώπη»

«Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 περιγράφει μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή. Με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα  και αυτοπεποίθηση», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Δημαρχείο Ηρακλείου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που θα διαρκέσει έως το 2030.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα, υποδομές και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, έχουν υλοποιηθεί σημαντικότατες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε όλο το νησί.

image0-2

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε ότι «η Κρήτη, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή ο προϋπολογισμός βρίσκεται στη φάση της τελικής απορρόφησης».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην αναφορά του στο όραμα και το στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης υπογράμμισε πως: «Το έργο που επιτελούμε στην Περιφέρεια Κρήτης είναι αποτέλεσμα συνεισφοράς πολλών ανθρώπων. Με τη βεβαιότητα ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, δουλεύουμε στο παρόν, οραματιζόμενοι το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μια Περιφέρεια με ένα νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που θα την καθιστά κόμβο στον τομέα των αερομεταφορών, ένα νησί με ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ένα νησί ενεργειακό φάρο της Μεσογείου. Ένας τόπος βιώσιμης και ποιοτικής ανάπτυξης για όλους τους Κρητικούς», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης.


Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε ως κορυφαίο επίτευγμα της Περιφερειακής Αρχής την ενότητα και τον συγκρητισμό. «Ο συγκρητισμός που έχουμε πετύχει ως Περιφέρεια Κρήτης από το ένα άκρο έως το άλλο του νησιού, θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό μας επίτευγμα».

Σκρέκας: Το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη θα

«Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση…».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100 εκατ. για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση, ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και προσέθεσε ότι «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».

Ο υπουργός παρουσίασε, εξάλλου, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια οι υπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν τον λόγο και ξεκίνησαν να περιγράφουν αναλυτικά τα έργα που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του νησιού.

Τέλος τον λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως είναι «μία ξεχωριστή μέρα γιατί βρισκόμαστε στον τόπο μου, την Κρήτη για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Κρήτη του 2030».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άριστη σχέση και συνεργασία που έχει με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και δύο «έχουμε το ίδιο όραμα για την εξωστρέφεια της Κρήτης και την ανάπτυξη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού».

Στις υποδομές τα περισσότερα χρήματα

Τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν για τα έργα που πραγματοποιούνται ή θα ξεκινήσουν το προσεχή διάστημα και αφορούν στις υποδομές του νησιού.

«Όπως ειπώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς σχεδόν τα περισσότερα χρήματα θα κατατεθούν στις υποδομές. Δύο από τα οποία έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση όπως ο ΒΟΑΚ που είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και το αεροδρόμιο είναι επίσης ένας από τα μεγαλύτερα που κατασκευάζονται και τα πιο σύγχρονα.  Χωρίς αυτά τα έργα η Κρήτη είναι αδύνατον να ξεδιπλώσει τη δυναμική της», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ παράλληλα επανέλαβε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο έργο του ΒΟΑΚ: «Ο ΒΟΑΚ μας παίδεψε πάρα πολύ γιατί όταν κάναμε την προετοιμασία μας πριν ακόμα εκλεγούμε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τον βαθμό ανωριμότητας του έργου αυτού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μιλάμε για μια μεγάλη πολιτική απάτη καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί ούτε καν η χρηματοδότηση όπως έλεγαν».

Την ίδια ώρα, μιλώντας για το αεροδρόμιο Καστελίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει μία πρόθεση παρέμβαση.

«Κάναμε μία πρόσθετη παρέμβαση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του έργου, για να μεγαλώσουμε το αεροδρόμιο. Έτσι όπως είχε σχεδιαστεί δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες, τώρα με αυτή την προσθήκη είμαστε σίγουροι ότι θα τις καλύπτει», ενώ επανέλαβε πως πρέπει να τεθεί επί… τάπητος η αξιοποίηση και του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε και κάποια έργα στον πρωτογενή τομέα και τη προστασία του περιβάλλοντος:

«Ως προς τον πρωτογενή τομέας που συνδέεται ταυτόχρονα με την προστασία του Περιβάλλοντος χρειαζόμαστε έργα διαχείρισης υδάτων, μιλήσαμε για αυτά που γίνονται και έχουν δρομολογηθεί. Γνωρίζουμε καλά ότι η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη σε όλες τις εκφάνσεις επιβάλλεται να είναι βιώσιμη. Αυτό για μένα είναι μονόδρομος, είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα».

Η πρώτη αντίδραση Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την ομιλία του στο δημαρχείο του Ηρακλείου με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι «καλοδεχούμενη» ενώ τόνισε πως είναι μία «καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών» ενώ επεσήμανε πως «δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση».

Αναλυτικά το πρώτο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 «Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση, Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του. Αύριο θα είμαστε στην Βουλή για να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνη και μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση