HomeHL-9Υπόθεση εκπόρνευσης: Η ανήλικη Νιγηριανή, οι παγανιστικές τελετές και το δικαστήριο

Υπόθεση εκπόρνευσης: Η ανήλικη Νιγηριανή, οι παγανιστικές τελετές και το δικαστήριο

Η υπόθεση της ανήλικης Precious εκδικάστηκε στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν ακόμα ανήλικη όταν η μητριά της αποφάσισε να της συστήσει μία γυναίκα που υποτίθεται θα τη βοηθούσε να «δραπετεύσει» από τη φτώχεια της οικογένειας τους. Από την πόλη Μπενίν της Νιγηρίας θα κατέφευγε στην Ευρώπη για να τελειώσει το σχολείο και να εργαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», η Precious (πολύτιμη) βρέθηκε να εκδίδεται για περίπου επτά χρόνια, υπό καθεστώς απειλών και κατακράτησης, σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Δράμα, από μαγαζιά με κονσομασιόν, σε οίκο ανοχής αλλά και στους δρόμους.

Η ιστορία της νεαρής Νιγηριανής που στα χαρτιά την έβαλαν να υπογράψει ως «Happy» (χαρούμενη), στην πραγματικότητα ήταν ένα δυστυχισμένο πλάσμα. Την

υπόθεση άρχισε να διερευνά προ ετών η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ, στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το κορίτσι, αρνούμενο να συνεχίσει αυτή τη ζωή, προσέφυγε στην οργάνωση «Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες».

Η έρευνα έφθασε μέχρι το Ηράκλειο αφού, όπως προέκυψε, ήταν ο πρώτος σταθμός της «εκδιδόμενης ζωής της» εις τη γη της… επαγγελίας, δηλαδή στην Ευρώπη. Υπό την καθοδήγηση και τις εντολές μίας άλλης Νιγηριανής, της «μαντάμ Shira», η ανήλικη υποχρεώθηκε να εργαστεί σε μπαρ της πόλης του Ηρακλείου, ιδιοκτησίας 60χρονης σήμερα Ελληνίδας.

Η Precious, όπως υποστηρίζεται, αναγκάστηκε να παραδώσει τα έγγραφα και το κινητό της στη Νιγηριανή, η οποία της «έσκασε» το παραμύθι: θα εκδιδόταν για να την ξεπληρώσει για τη βοήθεια που της παρείχε. Και όταν η κοπέλα αντέδρασε, η «μαντάμ» φρόντισε με ιδιαίτερη σκληρότητα να κάμψει την αντίσταση της. Την απειλούσε ακόμα και με μάγια σε βάρος της οικογένειας της.

Παγανιστικές τελετές

Εξάλλου-και αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση όπως και σε χιλιάδες άλλες εκπόρνευσης κοριτσιών από τη Νιγηρία-πριν αναχωρήσει από την Benin, η «μαντάμ» που ανέλαβε να τη βοηθήσει και να την προωθήσει στην Ευρώπη, δέσμευσε την ανήλικη με παγανιστική τελετή ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ τι ακριβώς επάγγελμα θα κάνει και ότι θα την ξεπλήρωνε μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ για να μην «τιμωρηθούν» η ίδια και η οικογένεια της.

Και αυτές οι τελετές είναι ισχυρά δεσμευτικές για τα κορίτσια και τις οικογένειές τους.

Όπως προαναφέρθηκε, τα προς εκμετάλλευση κορίτσια προέρχονται κατά κύριο λόγο από φτωχές πόλεις της Νιγηρίας, από την περιφέρεια του Edo και την Benin City.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», οι επικεφαλής των δικτύων χρησιμοποιούν πρώην εκδιδόμενες ή παλιές εκδιδόμενες ως τις «μαντάμ» που θα παρασύρουν τα νεαρά κορίτσια στην Ευρώπη με δέλεαρ τις σπουδές, τον καλό μισθό ή έναν καλό γάμο.

Είναι απίστευτο, με βάση τον τρόπο δράσης αυτών των κυκλωμάτων, πόσο μικρός είναι τελικά ο κόσμος.

Όπως περιγράφεται, η μητριά ήταν εκείνη που έκανε πάσα την ανήλικη σε γυναίκα που υποτίθεται θα τη βοηθούσε να ορθοποδήσει στην Ευρώπη. Αρχικά την οδήγησαν στην πόλη Λάγος της Νιγηρίας όπου «σύνδεσμος» του κυκλώματος ανέλαβε να δωροδοκήσει υπάλληλο της υπηρεσίας Αλλοδαπών ώστε να την εμφανίσει ως ενήλικη.

Λίγο καιρό μετά, η κοπέλα ταξίδεψε στο Παρίσι αεροπορικώς. Στο αεροδρόμιο την περίμενε άλλος «σύνδεσμος» του κυκλώματος. Την παρέλαβε, τη μετέφερε σε ξενοδοχείο και λίγες ώρες αργότερα την επέστρεψε στο αεροδρόμιο προκειμένου να αναχωρήσει για Αθήνα. Στο αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας την περίμενε η Shira. Τη διαβεβαίωσε ότι στο Ηράκλειο θα της έβρισκε δουλειά και θα μπορούσε να συνεχίσει το σχολείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», η υπόθεση της εκμετάλλευσης της Precious εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Στο εδώλιο κάθισε μόνο η 60χρονη ιδιοκτήτρια του μπαρ στο Ηράκλειο, η οποία αρνήθηκε με σθένος ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ή γνώση στην εκπόρνευση του κοριτσιού. Εξάλλου, όπως είπε, ούτε καν θυμάται σε ποια κοπέλα αφορά η υπόθεση, ενώ υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει δουλέψει με ανήλικες, τουλάχιστον εις γνώση της.

Αν και το αρχικό κατηγορητήριο αφορούσε σε εμπορία ανθρώπων, τελικά η κατηγορία μετατράπηκε σε μαστροπεία και στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών , με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8000 ευρώ εντός ενός μηνός. Η βασική κατηγορούμενη, η «μαντάμ Shira», δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση