HomeHL-9Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Νικολάου: Υπέστη προβλήματα από τις βροχές – Δεν θα ανοίξει τον Απρίλιο

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Νικολάου: Υπέστη προβλήματα από τις βροχές – Δεν θα ανοίξει τον Απρίλιο

Προέκυψε ανάγκη μόνωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αμφιβολία τίθεται η προοπτική επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου τον ερχόμενο Απρίλιο, όπως είχε απαιτήσει η Υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου να φροντίσει να πραγματοποιηθεί, κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο τον περασμένο Αύγουστο.

Παραδεχόμενη και η ίδια ότι είναι απαράδεκτο το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου να παραμένει κλειστό πάνω από μια δεκαετία, υπέδειξε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιταχύνει, εποπτεύοντας στενά τον εργολάβο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι την κατασκευή και τοποθέτηση των προθηκών και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων για την επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του μουσείου, ώστε το μουσείο να λειτουργήσει από τον φετινό Απρίλιο, γιατί, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «το οφείλουμε στην τοπική κοινωνία…»!

Προφανώς η υπουργός εκ της πείρας της υπέθετε κάνοντας τη δήλωση αυτή ότι οι εργολάβοι μπορούν – όταν υπάρχει αυστηρή εποπτεία και πίεση – να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν μια εργολαβία πολλές φορές και πριν τη λήξη του συμβατικού χρόνου εντός του οποίου υποχρεούνται να παραδώσουν ένα έργο. Δεν είχε, όμως, υπολογίσει και αστάθμητους παράγοντες όπως μια έντονη κακοκαιρία, όπως την μεγάλη κακοκαιρία του περασμένου Οκτωβρίου, που έπληξε με ραγδαία βροχόπτωση και την περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Η μεγάλη εκείνη νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν όμβρια ύδατα στην εκθεσιακή πτέρυγα Α’ όπου εξελίσσονταν εργασίες κατασκευής των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Το γεγονός, ερωτώμενη σχετικά από το anatolh.com,  επιβεβαίωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού. Τα νερά εισέρρευσαν από τους φωταγωγούς και συγκεντρώθηκαν στην ψευδοροφή που είχε κατασκευάσει ο εργολάβος όπου έχουν τοποθετηθεί και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υποστήριξης, προκαλώντας πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Απαιτήθηκε ένας περίπου μήνας παύσης εργασιών, ώστε να στεγνώσουν τα νερά και να μπορέσουν τα συνεργεία του εργολάβου να συνεχίσουν τις εργασίες, είπε η κ. Σοφιανού. Μάλιστα για την πιστοποίηση της ασφάλειας συνέχισης των εργασιών ανατέθηκε σχετική μελέτη που κόστισε 5.000 ευρώ…

Έτσι χάθηκε αρκετός χρόνος… Οι Υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων εντούτοις κινητοποιήθηκαν γρήγορα, τόνισε η κ. Σοφιανού, ενημερώθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι το περιστατικό ανέδειξε μια σοβαρή αδυναμία του κτιρίου που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ώστε να μην επαναληφθεί. Χρειαζόταν η μόνωση του φωταγωγού και της οροφής, γι’ αυτό και η Εφορεία ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση.

Το Υπουργείο παρά τους γνωστούς αργούς ρυθμούς του, στην περίπτωση αυτή αντέδρασε τάχιστα και ενέκρινε κονδύλι 60.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή του έργου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προέβη στο σχετικό διαγωνισμό και ανάθεση των εργασιών και εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης των εργασιών.

Οι σχετικές ενέργειες έγιναν γρήγορα, τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας, προκειμένου οι εργασίες μόνωσης να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, δεδομένου ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο με απρόβλεπτες μετεωρολογικές συνθήκες. Μπορεί η συγκεκριμένη εισροή υδάτων στο εσωτερικό του μουσείου να αντιμετωπίστηκε χωρίς σοβαρές ζημιές, αλλά στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί όταν το Μουσείο θα είναι γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς, μπορεί να προκληθούν και… καταστροφές, είπε η κ. Σοφιανού.

«Όποια καθυστέρηση προκλήθηκε, αυτή ήταν! Από δω και πέρα το συνεργείο του εργολάβου που τοποθετεί τις προθήκες συνεχίζει τις εργασίες του», εξήγησε η κ. Σοφιανού.

Στην ερώτηση, αν τελικά, μπορεί με την όποια επιτάχυνση, να τηρηθεί η οδηγία της υπουργού Πολιτισμού για άνοιγμα του Μουσείο τον Απρίλιο, η κ. Σοφιανού είπε:  «Αυτή τη στιγμή τρέχουμε όλοι – και το συνεργείο τις εργασίες του και εμείς με τη γραφειοκρατική διαδικασία… Καλά είναι όμως να μην προτρέχουμε. Εδώ ισχύει η παροιμία: Όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει! Ποιός φανταζόταν τον περασμένο Αύγουστο ότι μετά από δυο μήνες με μια έντονη νεροποντή θα έμπαιναν νερά μέσα στο κτίριο που θα προκαλούσαν καθυστέρηση ενός μηνός; Ισχύει η δήλωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβού, ότι το Μουσείο Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει το 2023… Αυτό είναι σίγουρο, αλλά αν ανοίξει τον Απρίλιο ή τον Μάιο, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά», κατέληξε η κ. Σοφιανού.

Υπενθυμίζομε ότι ο Δήμαρχος είχε εκδώσει ανακοίνωση μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, την περασμένη Δευτέρα, στην οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε σχετικά:

«Κατά την συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι την παρούσα χρονιά θα λειτουργήσει το Μουσείο Αγίου Νικολάου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό»  ενώ υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια της δημοτικής αρχής επικεντρώνεται σε ζητήματα που πιθανόν ανακύπτουν και που θα πρέπει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο να αντιμετωπιστούν».

Ευχόμαστε τα προβλήματα να περιοριστούν στο συγκεκριμένο συμβάν και χωρίς άλλα «απρόβλεπτα», το Μουσείο να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση