HomeHL-WorldQatargate: Καταθέτει αύριο ο Αντόνιο Παντσέρι

Qatargate: Καταθέτει αύριο ο Αντόνιο Παντσέρι

Τι δεσμεύεται να αποκαλύψει ο Παντσέρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει ο Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές, αναμένεται να καταθέσει αύριο, δίνοντας στοιχεία που εκτιμάται ότι θα «κάψουν» πολλούς από τους εμπλεκόμενους.

Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, θα κληθεί να πει όλη την αλήθεια στις βελγικές δικαστικές αρχές, χωρίς να κρύψει το παραμικρό. Κι αυτό γιατί, εάν δεν το κάνει, «σπάει τη συμφωνία» που έχει συνάψει με τους Βέλγους εισαγγελείς για τη μείωση της ποινής του.

Οι δύο παράγοντες που πίεσαν τον Παντσέρι και αποφάσισε να μιλήσει

«Ο Παντσέρι πρόκειται να δώσει νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ και του Μαρόκου», δήλωσε μια πηγή στο Euractiv, η οποία, μάλιστα, ανέφερε πως πρόταση για συμφωνία αντίστοιχη με του Παντσέρι είχαν κάνει οι βελγικές Αρχές και στην Εύα Καϊλή, με την ίδια ωστόσο να αρνείται να δηλώσει ένοχη. «Πολιτικά, θα είχε τελειώσει, αλλά νομικά, θα έπαιρνε καλύτερη ποινή […] θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Μέχρι τώρα, ο Ιταλός είχε διατηρήσει τη σιωπή του, ωστόσο υπήρξαν δύο παράγοντες που του άσκησαν έντονη πίεση, με αποτέλεσμα να αλλάξει την τακτική του. Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να πιέστηκε από την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να εκδώσει την κόρη του στο Βέλγιο, αλλά και από το γεγονός ότι τόσο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή όσο και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του Παντσέρι- έριξαν όλη την ευθύνη πάνω του από την ημέρα που συνελήφθησαν. Τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για εκτενή αναφορά της Εύας Καϊλή στις καταθέσεις του Παντσέρι στις βελγικές Αρχές και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.

Τι δεσμεύεται να αποκαλύψει ο Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη για:

– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,

– τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,

– τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,

– τη εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε,

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, η ποινή του Πιερ Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης, μετά την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «pentiti» (μετανοημένος, με αναφορά στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει έρευνες για μαφίες) που αυτή η διαδικασία κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για στρατηγική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Τι ανέφερε ο Δημητρακόπουλος για την κατάθεση Παντσέρι

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε την Δευτέρα (23/01), ο ένας εκ των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες για το Qatargate.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή δεν αισθάνεται κάποια ανησυχία για τα όσα φημολογείται πως ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο ο Αντόνιο Παντσέρι. «Γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε τώρα να τα πει όλα;

Έχουν εμπλακεί η γυναίκα του και η κόρη του στο σκάνδαλο, οπότε για να σώσει την οικογένειά του είναι ικανός να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα από άλλες χώρες και να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν. Πρόσωπα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα, από χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και ίσως και Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Είναι πολύ ταραγμένη η Μανταλένα Καϊλή»

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως όσα μπορεί να γνώριζε η κ. Καϊλή για τον Παντσέρι τα ήξερε μόνο μέσω του συζύγου της. «Τις δοσοληψίες που είχε ο Παντσέρι είτε με το Κατάρ είτε με άλλες χώρες δεν τις ήξερε.

Δε ζητούσε πράγματα από την Καϊλή μέσω του συζύγου της», ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρακόπουλος, τονίζοντας πως οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου δεν μπορούν να «δέσουν» την κατηγορία της δωροδοκίας για την κ. Καϊλή γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς αισθάνεται η Εύα Καϊλή για τον σύζυγό της, λέγοντας πως είναι μεν ο πατέρας του παιδιού της, αλλά, όπως είπε και στο δικαστήριο «έχει προδοθεί, αισθάνεται ότι τον εμπιστεύτηκε και έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της».

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε και για το δημοσίευμα του Politico, το οποίο έκανε λόγο για προσπάθεια της αδελφής της Εύας Καϊλή να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ. «Είναι πολύ ταραγμένη η Μανταλένα Καϊλή. Το δημοσίευμα είναι απολύτως ανακριβές, θα στείλουμε απάντηση στο Politico. Αυτή η διαγραφή από τη λίστα διαφάνειας της ΕΕ δεν έγινε κατόπιν αιτήματος της Μανταλένας Καϊλή, αλλά αυτό έγινε από την ίδια την ΕΕ γιατί δεν υπήρχε δραστηριότητα, διευκρίνισε ο δικηγόρος.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση