HomeHL-9Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Δραματική αύξηση στις καταγγελίες για παιδική πορνογραφία

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Δραματική αύξηση στις καταγγελίες για παιδική πορνογραφία

Τα στοιχεία της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών SafeLine.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντυπωσιακή αύξηση 35% καταγράφεται στο συνολικό αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκε το 2022 η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε σχέση με το 2021.

Πιο συγκεκριμένα η SafeLine.gr δέχτηκε σχεδόν 12.000 καταγγελίες. Οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material – CSAM) – που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Γραμμής- παρουσιάζει αύξηση 133% σε σχέση με το 2021. Διαπιστώνεται μάλιστα και μέσα από τα στοιχεία του INHOPE-μέλος του οποίου είναι η SafeLine.gr και άλλες 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο- ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Τα δεδομένα μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
untitled-2

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr, σημαντική αύξηση υπήρξε και στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, στην εξαπάτηση μέσω phishing και τις οικονομικές απάτες.
untitled-3

Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα, με το 45% των καταγγελιών να αφορούν το Instagram και το 40% το Facebook.
untitled-4
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο διαχειρίζεται την ανοιχτή γραμμή του SafeLine.gr είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

Το ενημερωτικό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLinegr δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του Διαδικτύου, για τις οποίες και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την Interpol.

Διαφήμιση
Διαφήμιση