HomeΕΛΛΑΔΑΕξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ηρωίνη -Οι συλλήψεις «κλειδιά» στην υπόθεση

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ηρωίνη -Οι συλλήψεις «κλειδιά» στην υπόθεση

Τα σπίτια και οι «καβάτζες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους Αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη δράση των μελών οργάνωσης που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, παρουσιάζει το iefimerida.

Τον αρχηγικό ρόλο ,φέρεται να είχε 29χρονος, που είχε αναλάβει την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης, νόθευσης, επανατυποποίησης, κατοχής και αποθήκευσης των ποσοτήτων των ναρκωτικών καθώς και την οργάνωση και την μεταφορά της ηρωίνης, με άμεσους συνεργούς του, την 36χρονη σύντροφο του και τον 17χρονο γιο της.

Σε βάρος του, εκκρεμούσαν  δύο εντάλματα σύλληψης από 3/1/2021 και 15/2/2022 για το νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

Οι συλλήψεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση

Η έρευνα των αρχών για την δράση οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας, κράτησε καιρό. Οι πρώτες συλλήψεις που οδήγησαν στον φερόμενο αρχηγό, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα, στη περιοχή Δροσερό Ξάνθης, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ηρωίνη ποσότητας 3.066 γραμμαρίων. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβανόταν και το όνομα του 29χρονου, που δεν είχε εντοπιστεί.

Δύο μέρες μετά, στις 9/12/2021 ακολούθησε η σύλληψη άλλου ατόμου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης το οποίο μετέφερε ηρωίνη βάρους 702,6 γραμμαρίων και ακατέργαστη κάνναβη βάρους 432 γραμμαρίων. Και πάλι το όνομα του 29χρονου μπήκε στην δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί.

Στις 10/12/2021 συνελήφθη στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης ακόμα ένα μέλος της συμμορίας,  στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ηρωίνη βάρος 2.198 γραμμαρίων, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία και πάλι αφορούσε και τον 29χρονο. Όπως προκύπτει, παρά τις συλλήψεις των συνεργών του φερόμενου αρχηγού, ο ίδιος απτόητος συνέχιζε την δράση του, έχοντας δεξί του χέρι την σύντροφο του και τον γιο της.

Η νοθεία

Από την δικογραφία αποκαλύπτεται πως τα μέλη της οργάνωσης,  προμηθεύονταν ποσότητες ηρωίνης μεγάλης περιεκτικότητας, τις οποίες στη συνέχεια νόθευαν και διακινούσαν.

Η νόθευση γινόταν αναμιγνύοντας περίπου 50 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης με 950 γραμμάρια ουσίας πρόσμιξης την αποκαλούμενη ως «τροφή» . Κάθε κιλό καθαρής ηρωίνης παρείχε στην εγκληματική ομάδα 20 κιλά νοθευμένης ηρωίνης που διακινούσαν. Η τιμή πώλησης ανερχόταν τουλάχιστον σε 30 ευρώ το γραμμάριο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην περιοχή του Δενδροπόταμου , που αποτελούσε το κομβικό σημείο διακίνησης ηρωίνης σε ουσιοεξαρτημένα άτομα της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, το μικρόδεμα ηρωίνης βάρους 0,2 γραμμαρίων είχε τιμή πώλησης 10 ευρώ, δηλαδή το γραμμάριο άγγιζε τα 50 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο φέρεται να είχαν ακόμα δύο άτομα τα οποία επίσης συνελήφθησαν. Ένας 22χρονος με άμεση συνεργάτιδα 39χρονη, η οποία ήταν σεσημασμένη και καταχωρημένη με 7 διαφορετικά ονόματα και ηλικίες. Δρούσαν κυρίως στην Ξάνθη, καθώς ο ρόλος τους ήταν να μεταφέρουν εκεί τις ποσότητες ηρωίνης από την Αθήνα και να τις παραδώσουν σε άλλα μέλη της οργάνωσης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.

Οι δυο τους, εντοπίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου 2023 στις 00:40 να κινούνται με ένα αυτοκίνητο OPEL ASTRA, το οποίο ακινητοποιήθηκαν στο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Σε έρευνα που έγινε στο όχημα βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα στην πόρτα του συνοδηγού, στην ταπετσαρία 12 δέματα ηρωίνης συνολικού βάρους 6.003 γραμμαρίων και διάφορα παιδικά ρούχα και κομμάτια υφασμάτων εμποτισμένα με πιπέρι προκειμένου να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από σκύλους της αστυνομίας σε περίπτωση ελέγχου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας στις 11.07 εντοπίστηκε ο φερόμενος αρχηγός με την σύντροφο του στη συμβολή των οδών Λεωφόρος Μαραθώνος και Μαραθωνομάχων σε όχημα όπου και ακινητοποιήθηκαν .

Τα σπίτια και οι «καβάτζες»

Σε έρευνα που έγινε σε μονοκατοικία που έμεναν ο φερόμενος αρχηγός, η σύντροφος του και ο γιος της , στη συμβολή των οδών Θήρας και Αγίας Παρασκευής στον Μαραθώνα, υπήρχε αύλειος χώρος εκεί όπου εντοπίστηκαν νάιλον σακούλες συσκευασίες τροφίμων με υπολείμματα ηρωίνης αλλά και κατσαρόλες με τα καπάκια τους, που χρησιμοποιούσαν για τη νόθευση και τυποποίησης της ηρωίνης σε δέματα.

Σε άλλη μονοκατοικία που χρησιμοποιούσαν στην ίδια περιοχή της οδό Ανατολής εντοπίστηκε δέμα ηρωίνης βάρους 32,8 γραμμαρίων, καθώς και ρολό αλουμινόχαρτο, ρολό μεμβράνης συσκευασίας τροφίμων, ενώ σε υπόγειο εντοπίστηκαν μπλέντερ με δύο πλαστικά δοχεία , κουτάλα αλουμινίου και άλλα που τα χρησιμοποιούσαν επίσης για τη νόθευση της ηρωίνης και την τυποποίηση της.

Στον Μαραθώνα σε χώρο που λειτουργούσε ως «καβάτζα» εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από πέτρες 16 δέματα ηρωίνης συνολικού βάρους 7.941 γραμμαρίων, καθώς και ένα πορτοκαλί σακίδιο πλάτης που είχε μέσα 9 νάιλον σακούλες αποθήκευσης τροφίμων με υπολείμματα ηρωίνης μία μωβ πετσέτα και ένα υφασμάτινο κόκκινο πανί.

Η δήλωση Γλύκα – Πετροπούλου

Στο iefimerida, μίλησαν οι δικηγόροι  Γιάννης Γλύκας και Κωνσταντίνα Πετροπούλου, οι οποίοι δήλωσαν πως: «Ο κατηγορούμενος με την απολογία του βοήθησε στην αποτύπωση της πραγματικής διάστασης της εμπλοκής του με την αποσαφήνιση της μη συμμετοχής των μελών της οικογένειας του σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ! Είμαστε σίγουροι ότι στην ακροαματική διαδικασία θα εκτιμηθεί και η ανάληψη της ευθύνης από εκείνον αλλά θα του αποδοθεί και ο πραγματικός του ρόλος στην υπόθεση».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση