HomeHL-PsilaRobert Maudsley: Παγκόσμιο ρεκόρ στην απομόνωση για τον διαβόητο «Hannibal the Cannibal»

Robert Maudsley: Παγκόσμιο ρεκόρ στην απομόνωση για τον διαβόητο «Hannibal the Cannibal»

Βρίσκεται στην απομόνωση από το 1979

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρίσκεται στην απομόνωση από το 1979. Μετρά εκεί 16.400 ημέρες. Ο Robert Maudsley, που θεωρείται ο μακροβιότερος κρατούμενος στη Βρετανία, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στην απομόνωση. Έγκλειστος εδώ και 47 χρόνια για τη δολοφονία τεσσάρων αντρών τη δεκαετία του 1970, με την ιστορία του να έχει εμπνεύσει το «κελί» του Hannibal Lecter στη διάσημη ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Ο Robert Maudsley θεωρείται από τους διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της χώρας. Στα 69 του χρόνια, γνωστός και ως Hannibal the Cannibal, βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση για περισσότερες από 16.400 ημέρες. Στις 28 Ιουλίου του 1978 και ενώ εξέτιε ήδη ισόβια για διπλό φόνο, ο Robert Maudsley σκότωσε δύο συγκρατούμενούς του στη φυλακή του Wakefield.

Από εκείνη την ημέρα, πριν από σχεδόν 45 χρόνια, εκτίει την ποινή του στην απομόνωση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, το προσωπικό της φυλακής, συμπεριλαμβανομένων και των κουρέων, αρνούνταν να τον δουν μόνο του. Έτσι κατασκευάστηκε ένα ειδικό κελί στο Wakefield. Λίγο μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα. Έχουν τοποθετηθεί μεγάλα αλεξίσφαιρα παράθυρα και μια καρέκλα φτιαγμένη από συμπιεσμένο χαρτόνι.

Η τουαλέτα και ο νεροχύτης είναι βιδωμένα στο πάτωμα, ενώ το κρεβάτι του είναι μια τσιμεντένια πλάκα. Μια πόρτα από ατσάλι οδηγεί σε ένα μικρό κλουβί μέσα στο κελί. Από μια μικρή σχισμή στο κάτω μέρος του περνάνε το φαγητό. Οι συνθήκες θυμίζουν το κελί του Hannibal Lecter στη θρυλική ταινία «Η Σιωπή των Αμνών», τον οποίο υποδύθηκε ο Άντονι Χόπκινς το 1991.
hannibal-lecter-600x396
Ο Robert Maudsley έγινε γνωστός ως Hannibal the Cannibal εν μέσω ανατριχιαστικών ισχυρισμών για την επίθεση σε ένα από τα θύματά του. Περνά 23 από τις 24 ώρες του στον μικροσκοπικό χώρο του κελιού του. Σαν να είναι θαμμένος ζωντανός μέσα σε φέρετρο. Έτσι περιέγραφε την εμπειρία του. Τις πρώτες ημέρες του εγκλεισμού του έγραφε σε εφημερίδες. Έκανε εκστρατεία για καλύτερες συνθήκες μεταχείρισης. Ήταν το 2000 που είχε προσφύγει στο δικαστήριο για να του επιτρέψουν να πεθάνει.

Τα αιτήματα του Robert Mawdsley

Σε ένα από τα γράμματά του, σύμφωνα με τη Mirror, ρωτούσε γιατί δεν μπορεί να έχει ένα κατοικίδιο. Έδινε την υπόσχεση πως θα το αγαπούσε και δεν θα το έτρωγε. Ήθελε να έχει μια τηλεόραση για να βλέπει τον κόσμο. «Αν η υπηρεσία απαντήσει αρνητικά, τότε ζητώ μια κάψουλα κυανίου την οποία θα πάρω πρόθυμα και το πρόβλημα του Robert John Mawdsley μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα» έγραφε χαρακτηριστικά.

Όπως και ο Hannibal Lecter, o Robert Mawdsley λέγεται ότι αγαπούσε τα βιβλία, την ποίηση και την Τέχνη. Ο ανιψιός του Gavin Mawdsley δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί τη μοίρα του. «Ζητάει να είναι μόνος του γιατί ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Αν τον έβαζαν σε μια πτέρυγα με βιαστές και παιδόφιλους, θα σκότωνε όσους περισσότερους παιδόφιλους μπορούσε. Δεν συγχωρώ αυτά που έκανε. Έκανε πολύ άσχημα πράγματα. Αλλά δεν σκότωσε κανένα παιδί ή γυναίκα. Δεν πήγε στη δουλειά του εκείνη την ημέρα και δεν γύρισε ποτέ σπίτι. Οι άνθρωποι που σκότωσε ήταν πραγματικά κακοί άνθρωποι».

«Ένιωθα ότι μας δολοφονούσαν ψυχολογικά. Η μεταχείριση του Bob ήταν εντελώς απάνθρωπη» ανέφερε ένας από τους δολοφόνους που πέρασε χρόνο στο κελί δίπλα στον Robert Mawdsley. «Το να κρατάς κάποιον σε ένα υπόγειο κλουβί για πάνω από 40 χρόνια. Είναι ασυγχώρητο. Αυτό που έκανε ο Bob, όσον αφορά τη δολοφονία δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, είναι προφανώς λάθος. Αυτό όμως που έκανε το σύστημα στον Bob ισοδυναμεί με ψυχολογικά βασανιστήρια».

Σε λίγο καιρό ο Robert Mawdsley θα γίνει 70 ετών. Φυλακίστηκε πριν από 49 χρόνια, το 1974, και πιστεύεται ότι είναι ο μακροβιότερος κρατούμενος στη Βρετανία. Το παγκόσμιο ρεκόρ στην απομόνωση κατείχε μέχρι πρότινος ο Albert Woodfox με 43 χρόνια, πριν τελικά αποφυλακιστεί το 2016, στα 69α γενέθλιά του. Πέθανε το 2021.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση