HomeHL-9Πώς έπειθε τα θύματά του ο ψευτογιατρός

Πώς έπειθε τα θύματά του ο ψευτογιατρός

Αμφισβητούσε τη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούσαν και επικαλούνταν ονόματα διάσημων προσώπων που είχαν πάρει τη δική του. Τι λέει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ονόματα αθλητών και πολιτικών προσώπων από όλο τον κόσμο επικαλούνταν ο ψευτογιατρός για να πείσει τα θύματά του, ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση σε προχωρημένο στάδιο και άλλες νευρολογικές ασθένειες, να ακολουθήσουν τη «θαυματουργή» θεραπεία του με βλαστοκύτταρα.

Όπως τους έλεγε, προβεβλημένα πρόσωπα είχαν ήδη επωφεληθεί ήδη από τη μέθοδο, η οποία δεν εφαρμοζόταν ευρέως γιατί «δεχόταν πόλεμο» από φαρμακευτικές εταιρείες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

 Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η παράνομη δράση του ψευτογιατρού καταγγέλθηκε για πρώτη φορά στις υπηρεσίες της τον Δεκέμβριο του 2020 από τον αδελφό ενός θύματός του, που είχε φύγει από τη ζωή ένα μήνα νωρίτερα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είχε προηγηθεί άλλη μια καταγγελία σε βάρος του ίδιου προσώπου, τέσσερα χρόνια νωρίτερα στις εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας από γυναίκα ασθενή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε απάτη οικονομικής φύσης και παρότι του επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, δεν διερευνήθηκε η διάσταση των επιπτώσεων στην υγεία.

Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκάλυψε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις ασθενών που εξαπατήθηκαν από τον 66χρονο φυσικοθεραπευτή, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκ των οποίων 5 έφυγαν από τη ζωή.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ο θάνατός τους είτε επήλθε είτε επισπεύστηκε από το γεγονός ότι οι ασθενείς πείστηκαν να διακόψουν την αγωγή τους και να ακολουθήσουν την «πρωτοποριακή» θεραπεία που τους υποσχόταν ο ψευτογιατρός.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας καθώς και των φωτογραφιών του 66χρονου και του 72χρονου Γερμανού συνεργού του, για το ενδεχόμενο να τον αναγνωρίσουν και άλλα πιθανά θύματά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φυσικοθεραπευτής προσπάθησε να «μπλοκάρει» αυτό το ενδεχόμενο, με αίτημά του για μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες.

Σε βάρος του 66χρονου, όσο και του Γερμανού, που δραστηριοποιείται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και για απάτη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αμφότεροι κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε η Ασφάλεια και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο πρώτος φέρεται να υποστήριξε πως ήθελε να… βοηθήσει τους ασθενείς, ενώ ο Γερμανός αρνήθηκε να συνεργαστεί παρέχοντας στοιχεία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την υπόθεση από τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Σταύρο Κεσελίδη, έγινε αναφορά και στο περιεχόμενο των περίφημων φιαλιδίων που πουλούσε για «χρυσό» ο ψευδογιατρός.

Αντί για βλαστοκύτταρα, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα θεράπευαν ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, περιείχαν νερό, γλυκόζη και έναν συνδυασμό αμινοξέων χωρίς την παραμικρή θεραπευτική ιδιότητα, όπως έδειξε η ανάλυση που έγινε σε εργαστήριο του ΑΠΘ, σε φιαλίδια που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεσελίδη, η δράση των δύο ανδρών ξεκινάει τουλάχιστον από το 2009 και επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χίο, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα ξεπερνά τις 900.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση