HomeHL-CultureΔυο ξεχωριστά βιβλία προστίθενται στις εκδόσεις του δήμου Αγίου Νικολάου

Δυο ξεχωριστά βιβλία προστίθενται στις εκδόσεις του δήμου Αγίου Νικολάου

Δείτε ποια είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην έκδοση δυο πραγματικά ξεχωριστών βιβλίων, προχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για το βιβλίο του κ. Νίκου Γ. Τζώρτζη: «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ του Γλωσσικού Ιδιώματος της Ανατολικής Κρήτης», μια μελέτη που παρουσιάζει το Γλωσσικό Ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης (γραμματικά φαινόμενα) που ως στόχο έχει ν΄ αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τους νέους μελετητές της κρητικής γραμματείας και το βιβλίο του Γ. Ι. Δεμέτζου : «Έξω Ποτάμοι το χωριό μας» που σύμφωνα με τον συγγραφέα, θα βοηθήσει τους νέους που ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τις οικογένειες του χωριού, αλλά και τους παλιούς να θυμηθούν γεγονότα και πρόσωπα μιας άλλης εποχής.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στα βιβλία αυτά, δήλωσε : «Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με τις συγκεκριμένες εκδόσεις, προσπαθεί ν’ αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε συγγραφείς – δημότες να αποτυπώσουν εικόνες, ιστορικά γεγονότα αλλά και μελέτες που λειτουργούν ως διασώστες της τοπικής μας γλώσσας.

Το βιβλίο του Ν. Τζώρτζη όπως θα διαπιστώσουν και οι αναγνώστες δικαιωματικά λαμβάνει μια θέση δίπλα στο Λεξικό του Μ. Πυτικάκη «Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης»  και αποτελεί ανάχωμα στην φθορά του ιδιώματος της Ανατολικής Κρήτης, ενώ το βιβλίο του Γ. Δεμέτζου «Έξω Ποτάμοι το χωριό μας» κρίνεται εξόχως σημαντικό, δεδομένου ότι σχετίζεται με την ιστορία του Αγίου Νικολάου».

Ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος επίσης στις εκδόσεις των βιβλίων : «Ελούντα», «Ελούντας Γένη» του κ. Μ. Μακράκη, αλλά και στο βιβλίο του Μ. Γεροντή για το Καλό Χωριό, χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια των ντόπιων συγγραφέων που καταθέτουν τον προσωπικό τους μόχθο προσφέροντας πολλαπλά, στους νεότερους μελετητές αλλά και στους πολίτες του τόπου συνολικά.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου, στις αρχές του καλοκαιριού πρόκειται να κυκλοφορήσει ο τόμος με την ιστορία του διευρυμένου πλέον Δήμου Αγίου Νικολάου, με τίτλο : «Μεραμπέλο, ο τόπος και η ιστορία του».

Διαφήμιση
Διαφήμιση