HomeΚΟΣΜΟΣΓαλλία: Στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για το συνταξιοδοτικό

Παραλύει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πλακάτ που απεικονίζουν τον Μακρόν αλά Θάτσερ με πέρλες στο λαιμό, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους της χώρας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να κάνει πιο εργατικούς τους συμπατριώτες του αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια – από τα 62 έως τα 64 – μόνο που οι ίδιοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του. Πάνω από 580.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί ύστερα από αίτημα των συνδικάτων που εκφράζουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του Μακρόν, σε κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο «Change.org», υπό τον τίτλο: «Συνταξιοδοτήσεις: όχι σε αυτή την άδικη και βάναυση μεταρρύθμιση!», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μέσα μεταφοράς- θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και το 20% των πτήσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, CGT, στα περισσότερα διυλιστήρια της TotalEnergies, το 70% έως το 100% των εργαζομένων θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Για την εφημερίδα «Liberation», η «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αποδεκτή από τα ισχυρότερα συνδικάτα. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν το Ελιζέ ότι θα προβούν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Μετά την εγκατάλειψη της πρώτης μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό λόγω της πανδημίας το 2020, εξηγεί η εφημερίδα «Le Monde», η δεύτερη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς την πλειοψηφία των «μακρονιστών» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κρύβουν και μερικά… δωράκια, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, όπως η αύξηση της κατώτερης σύνταξης και κάποιες παραχωρήσεις για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν την οργή των συνδικάτων.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», τα συνδικάτα προειδοποιούν τον Μακρόν ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι ανάλογες ή και μεγαλύτερες του περίφημου κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συντάραξε τη χώρα την περίοδο 2018-19. Προς μεγάλη ενόχληση των συνδικάτων σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», και με καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών, η γαλλική κυβέρνηση δρομολογεί την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με σημείο αιχμής την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Τα συνδικάτα ξεκινούν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, τα κόμματα να ετοιμάζονται για σκληρή μάχη στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινώς γνώμης εναντιώνεται στις αλλαγές, γράφει η εφημερίδα Liberation. Μόνο όσοι είναι άνω των 65 λένε «oui» (ναι) στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, την τελευταία φορά που ο Μακρόν προσπάθησε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών είχαν ξεχυθεί στους δρόμους τον χειμώνα του 2019-20 προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στη χώρα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Liberation» είναι αφιερωμένο στις σημερινές διαδηλώσεις των Γάλλων πολιτών απεικονίζοντας διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν στο κεφάλι του Μακρόν κραδαίνοντας πλακάτ με το σύνθημα «Χ στην ηλικία των 64 ».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση