HomeHL-WorldΤσαβούσογλου: Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16

Τσαβούσογλου: Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16

Κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου αντιτίθενται στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε -πριν από την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον-, ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία «σύμφωνα με τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα».

Σύμφωνα με το Reuters κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου αντιτίθενται στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ καλείται να φέρει εις πέρας την επιχείρηση εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή κρίση από το 2017 και εξής, ενώ οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από τη συμφωνία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, κατά τη σημερινή συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Τουρκίας, «θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα» σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ, ενισχύοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Τσαβούσογλου να θέτει επί τάπητος και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ιδίως όταν ο Τουρκικός Τύπος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος τις τελευταίες ημέρες από την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Βέβαιη για την συμπερίληψη της αμερικανικής στήριξης προς την Αθήνα στην ατζέντα της συνάντησης εμφανίζεται η εφημερίδα «Hurriyet», τη στιγμή που η Άγκυρα εντείνει την πίεση προς την Ουάσινγκτον αναφορικά με το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναδεικνύεται στο ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του Τούρκου Προέδρου προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα και με τη «Wall Street Journal».

Ταυτόχρονα, η απόκτηση των νέων μαχητικών F-16 από την Άγκυρα, εάν αυτή ευοδωθεί, εκτιμάται ότι αποτελεί διακαή πόθο του καθεστώτος Ερντογάν λίγους μήνες πριν από τις Προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα, προκειμένου να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο, προσθέτοντας στο βασικό προεκλογικό αφήγημα περί αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση