HomeHL-LifestyleΜαρσέλ Ζανινί: Πέθανε ο θρύλος της τζαζ – Οι ελληνικές ρίζες και λαμπρή καριέρα στη Γαλλία

Μαρσέλ Ζανινί: Πέθανε ο θρύλος της τζαζ – Οι ελληνικές ρίζες και λαμπρή καριέρα στη Γαλλία

«Έφυγε» σε ηλικία 99 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών άφησε σε νοσοκομείο του Παρισιού ο μεγάλος μουσικός της γαλλικής τζαζ, Μαρσέλ Ζανινί. Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του, Αλέν Ζανινί.

«Ο Μαρσέλ Ζανινί, ο σπουδαίος Γάλλος μουσικός της τζαζ, γνωστός για την επιτυχία του «Tu veux ou tu veux pas», πέθανε την Τετάρτη σε νοσοκομείο του Παρισιού», ανέφερε σε δήλωσή του στο AFP.

Ποιος ήταν ο Ζανινί

Ο Μαρσέλ Ζανινί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου 1923 από πατέρα Γαλλοϊταλό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1930 η οικογένειά του έφυγε από την Τουρκία και εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία.

Ο ίδιος βρήκε το δρόμο του στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο και παρασύρθηκε από τη μεταπολεμική έκρηξη της τζαζ στη συνοικία Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού.

Έφυγε για τη Νέα Υόρκη το 1954, όπου επί τέσσερα χρόνια έπαιξε με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής της εποχής: Τσάρλι Πάρκερ, Τζον Κολτρέιν, Λούις Άρμστρονγκ, Μπίλι Χαλιντέι και άλλοι.

Παρά την αναγνώριση που έτυχε στον κόσμο της τζαζ, το ευρύ κοινό τον θυμάται περισσότερο ως έναν χαριτωμένο τραγουδιστή με μπούκλες, μουστάκι και μεγάλα γυαλιά.

Η επιτυχία του 1969, «Tu veux ou tu veux pas», ήταν μια διασκευή της επιτυχίας του Βραζιλιάνου Ουίλσον Σιμονάλ, «Nem vem que não tem».

Πλούσιος, διάσημος και ηθοποιός, παρέμεινε πιστός στην πρώτη του αγάπη, την τζαζ. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010 ήταν μέλος σε διάφορα συγκροτήματα.

in.gr