HomeΕΛΛΑΔΑΕυρωβουλή: Τρεις υποψήφιοι για τη θέση αντιπροέδρου της Εύα Καϊλή

Ευρωβουλή: Τρεις υποψήφιοι για τη θέση αντιπροέδρου της Εύα Καϊλή

Ψηφοφορία στην διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία σε μυστική ψηφοφορία. Τι ρόλο διαδραματίζει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κενή θέση της Αντιπροεδρίας του ΕΚ, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή λόγω καταγγελιών για διαφθορά.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη στη μια μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας σε ψηφοφορία στην διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων, την θέση διεκδικούν ο Μαρκ Άνχελ από το Λουξεμβούργο εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών στους οποίους άνηκε η Εύα Καϊλή μέχρι τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα, η Γαλλίδα Γκουντολίν Ντελμπός Κορφίλντ που θα είναι η υποψήφια εκ μέρους των Πρασίνων και η Ιταλίδα Ανναλίσα Ταρντίνο από την πολιτική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Ο Μαρκ Άνχελ από το Λουξεμβούργο είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Αναφορών, της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Χιλής όπως και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρω-Λατινικής Αμερικής.

Η Γαλλίδα Γκουντολίν Ντελμπός Κορφίλντ είναι μέλος στις επιτροπές Συνταγματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Ισότητας των Φύλων, στην ειδική Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης αλλά και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Συνέλευση Κοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ.

Από την πλευρά της η Ιταλίδα Ανναλίσα Ταρντίνο που προέρχεται από την ιταλική Λέγκα είναι μέλος της Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του ΕΚ με τον Καναδά.

Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση