HomeΚΟΣΜΟΣ«Καλάθι του νοικοκυριού» και στη Γαλλία – 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης σε χαμηλότερη τιμή

«Καλάθι του νοικοκυριού» και στη Γαλλία – 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης σε χαμηλότερη τιμή

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έρχεται «καλάθι του νοικοκυριού» και στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ένα «καλάθι κατά του πληθωρισμού». Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την ακρίβεια. Έτσι μετά την Ελλάδα και η Γαλλία υιοθετεί το συγκεκριμένο μέτρο.

«Η ιδέα είναι να υπάρξει μια γκάμα βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, των οποίων οι τιμές θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου στο AFP.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε «ένα καλάθι βασικών ειδών πρώτης ανάγκης με περίπου 20 προϊόντα, τα οποία τα σούπερ μάρκετ θα αναλάβουν να πωλούν σχεδόν σε τιμή κόστους».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εμπορίου οι συζητήσεις βρίσκονται στα πρώτα στάδια. Η υιοθέτηση του καλαθιού του νοικοκυριού θα βασιστεί σε εθελοντικές δεσμεύσεις των χονδρεμπόρων και όχι σε νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, το καλάθι κατά του πληθωρισμού δεν θα έχει καμία σχέση με το επισιτιστικό κουπόνι, το οποίο εγκατέλειψε η κυβέρνηση καθώς ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του. Οι σχεδιασμοί για το καλάθι του νοικοκυριού γίνονται σε μια περίοδο που έχουν ξεσηκωθεί οι κολοσσοί του λιανεμπορίου και των σουπερ μάρκετ κατά μιας πρότασης νόμου που κατατέθηκε από βουλευτή της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο σε περίπτωση αποτυχίας των ετήσιων διαπραγματεύσεων διαμόρφωσης των ετήσιων τιμών-αυξήσεων του λιανεμπορίου, θα υπερισχύουν οι τιμές που ζητούν οι προμηθευτές κι όχι οι τιμές του προηγούμενου έτους, όπως ίσχυε έως τώρα.

 enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση