HomeΚΡΗΤΗΣτην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας

Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο συνάντησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ενώ την πρωία της προηγούμενης, ο Σεβ. κ. Ανδρέας, συλλειτούργησε μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπιγκόρσκι, όπου ο Επίσκοπος Αντανίας είναι Ηγούμενος. Όταν αφίχθη, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου, του εγένετο υποδοχή όπως ορίζει το Αγιορείτικο τυπικό.
vasilica-2023-022-1536x1025
Ο Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος προσφώνησε τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου με θερμά και εγκάρδια λόγια:

«Σεβασμιώτατε Δέσποτα και άγιε αδελφέ εν Χριστώ, κύριε Ανδρέα, καλώς μας ήλθατε στην Ιερά Μονή μας!

Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και αγάπη, και Σας ευχαριστούμε που μας φέρατε τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρότι Σας γνωρίζουμε πολύ καιρό, μέσα από τα δικά Σας έργα και επιτεύγματα, όπως και από τις σημαντικές έρευνες και τα ωραία Σας κείμενα για την αγιωτάτη μας Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, σήμερα για μας είναι πολύ ευχάριστο που Σας γνωρίσαμε και προσωπικώς. Γνωρίζουμε για την ειλικρινή Σας αγάπη για την επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος, για το οποίο Σας εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Πιστεύουμε ότι από τώρα η φιλία μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε μαζί για την τελική έκβαση του πολυετούς προβλήματος με την Εκκλησία μας, με χορήγηση Τόμου αυτοκεφαλίας από την πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με τους κανόνες και τα αρχαία παράδοση, όπως άλλωστε, και έλαβαν όλες οι τοπικές Εκκλησίες, με εξαίρεση τα παλαίφατα Πατριαρχεία.

Σας ευχαριστούμε ακόμα μια φορά και Εσάς προσωπικά και την τίμια συνοδεία Σας για αυτή την αδελφική και για μας πολύ χαρμόσυνη επίσκεψη. Σας ευχόμαστε καλή διαμονή στην Ιερά Μονή μας!»
img-27df5e446991257f06cd82a1e6b03633-v-768x1024
Ο Σεβασμιώτατος Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας αντιφώνησε ως ακολούθως:

«Λίαν αγαπητέ και πεφιλιμένε αδελφέ, αρχιερέα Αντανίας, κ. Παρθένιε,Θεωρώ μεγάλη ευλογία την πρόσκλησή Σας εδώ στο μοναστήρι, την εν Χριστώ κοινωνία με το σεβάσμιο πρόσωπό Σας και με την αδελφότητά Σας, αλλά και με τον λαό του Θεού, ο οποίος ευρίσκετε προσκυνητής στην Ιερά αυτή Μονή.

Ο αγώνας ο πνευματικός που καταβάλετε είναι ύψιστος και αναπαύει τον Παράκλητο, και το μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Είναι μεγάλη ευλογία ότι εδώ στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχει πλέον η κανονική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του οποίου μεταφέρω προς τον αγαπητό Ποιμενάρχη Σας Μητροπολίτη Δέβρων και Κιτσέβου κ. Τιμόθεο, προς εσάς προσωπικά άγιε Ηγούμενε, προς την μοναστική αδελφότητά σας, και προς παρευρισκόμενους προσκυνητές, ο οποίος συλλειτούργησε μετά του Μακαριοτάτου κ. Στεφάνου και έλαβε την ονομασία Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα από τα πολυτιμότερα πνευματικά κι πολιτιστικά πετράδια της μίτρας του, αυτό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος το προσέφερε στην Εκκλησία του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε χρήση του εκκλήτου ως κανονικού του δικαιώματος, κι έτσι ευρίσκεται σε κοινωνία με τις ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.Λαμπρή και εξαίρετη είναι η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ας αναφέρουμε μόνο τους Αγίους Κλήμη και Ναούμ. Υπήρξαν μαθητές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που η Κωνσταντινούπολη έστειλε για να εκχριστιανίσουν τον σλαβικό κόσμο. Ο Άγιος Θεοφύλακτος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος έχει γράψει τον Βίο των Αγίων Κλήμη και Ναούμ, που ενταφιαστήκαν στην Αχρίδα.

Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, από το 330 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Μεγάλος Κωνσταντίνος, ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζουμε και μετέχουμε στην αγιοπνευματική παρακαταθήκη και παράδοση, μέσα από την ευχαριστιακή ενότητα και κανονική τάξη, την οποία δημιούργησε και διαφυλάττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως κέντρο του ορθοδόξου κόσμου, εν μέσω προσευχητικών θυσιών. Και προσδοκούμε το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη» να επικρατήσει και στην δοκιμαζομένη ουκρανική γη.

Ερχόμενος από τα Σκόπια πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας στην Ιερά Μονή σας, στο Μπίγκορσκι, συνάντησα στο δρόμο πολλά τζαμιά. Στον 21ο αιώνα καλούμεθα να ζήσουμε οι άνθρωποι με αγάπη, καταλλαγή, ειρήνη, και αλληλοσεβασμό σε σχέση με την πολιτιστική ταυτότητα και συνείδηση του άλλου. Αναρωτιέμαι όμως: τα τζαμά τα οποία συνάντησα, αλλά και οι μουσουλμάνοι στα Βαλκάνια, δεν αποτελούν την συνέχεια της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην Κωνσταντινούπολη, όταν μετά τα δάκρυα, την οδύνη και την συντριβή της Άλωσης του 1453, εκεί εγκαθίσταται Σουλτάνος μουσουλμάνος; Ας αναζητήσουμε την ειρήνη και την αγάπη, αντί οδύνης και δακρύων, για να βρούμε τον κοινό μας βηματισμό μέσα απο τη συνύπαρξη και την καταλλαγή, εν τω πλαισίω της διαφύλαξης και του σεβασμού, της πολιτιστικής ταυτότητας και της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός μας. Ας αναλογιστούμε και τους Εβραίους, που ζούσαν μέσα στον χώρο αυτό, οι οποίοι μετά την ίδρυση του Ισραηλιτικού κράτους εγκατασταθήκαν στο Ισραήλ. Αδελφέ Άγιε Αντανίας κ. Παρθένιε, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο Άγιον Όρος στο οποίο ζούσατε για αρκετό χρόνο πλησίον του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μ. Γρηγορίου, αειμνήστου πατρός Γεωργίου. Η ορθόδοξη παράδοση είναι κοινή για όλους μας, ανεξαρτήτως της πατρίδας μας ή του κράτους μέσα στο οποίο ζούμε.

Καλούμεθα αυτή την εν Χριστώ πίστη μας να τη διαφυλάξουμε και να την συνεχίσουμε, όπως χάριτι Θεού το πράττετε υποδειγματικά, άγιε αδελφέ. Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω και πάλι την καρδιακή μου χαρά, για την σημερινή μου επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές, ευλογίες, προσευχές, αλλά και την αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. κ. Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.»

Κατά την εκεί παραμονή του, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας μετέβη στην Οχρίδα και επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δεβρών και Κιτσέβου κ. Τιμόθεο, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου. Επισκέφθηκε επίσης, τις γυναικείες Ι. Κοινοβιακές Μονές του Αγίου Γεωργίου στη Ραίτσιστα και του Ευαγγελισμού στην Πρέτσιστα, ενώ στη συνέχεια παρακουλούθησε μετά του Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, εκδήλωση με παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια, κάποια από τα οποία μετέφρασαν οι ελληνομαθείς Ιερομόναχοι της Ι. Μονής Μπιγκόρσκι, π. Ανατόλιος και π. Κύριλλος.