HomeΚΟΣΜΟΣΔιεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα μειωθεί φέτος στο ήμισυ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα μειωθεί φέτος στο ήμισυ

Τι ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% φέτος συγκριτικά με 2% το 2022, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς, ανέφερε η ILO σε έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις.

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κοροναϊός σαρώνει την Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.

Δεινή η θέση των εργαζομένων

«Η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν αναμένουμε οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κρίση της COVID-19 να ανακτηθούν πριν από το 2025», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμανς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Οργάνωσης και συντονιστής της τελευταίας αυτής έκθεσης.

Η πρόοδος στη μείωση των ανεπίσημων θέσεων εργασίας στον κόσμο πιθανόν επίσης να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ILO.

Η πρόβλεψη για την απασχόληση παγκοσμίως είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της ILO για αύξηση κατά 1,5% το 2023.

«Η σημερινή επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αποδοχές, κάποιες φορές με ανεπαρκείς ώρες», ανέφερε η ILO. «Επιπλέον, καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από το ονομαστικό εισόδημα από την εργασία, η κρίση του κόστους διαβίωσης ωθεί περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί, προσέθεσε η ILO.

Πηγή: ΑΜΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση