HomeHL-SportsΟΦΗ: Τα αμυντικά ρεκόρ του και η εμφάνιση καριέρας του Μανδά στην Τούμπα

ΟΦΗ: Τα αμυντικά ρεκόρ του και η εμφάνιση καριέρας του Μανδά στην Τούμπα

Ο ΟΦΗ δέχθηκε την λιγότερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει σε παιχνίδι κόντρα σε ομάδα του Big-5, αλλά για να κρατήσει το μηδέν, χρειάστηκε τον Μανδά να κάνει εμφάνιση καριέρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Κρητικοί έκαναν μεγάλη εμφάνιση στην Τούμπα στον αγώνα του Σαββάτου (14/01) κόντρα στον ΠΑΟΚ και με το 0-0 που μπόρεσαν να αποσπάσουν, κατόρθωσαν να χαλάσουν το πολύ καλό σερί που έτρεχε ο «δικέφαλος του βορρά» με έξι νίκες στα τελευταία επτά ματς.

Ο ΟΦΗ, μαζί με το χθεσινό παιχνίδι, έχει δώσει επτά αγώνες κόντρα σε ομάδες του Big-5 και στην Τούμπα ήταν το παιχνίδι που κατόρθωσε να απειληθεί το λιγότερο δυνατό σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου WyScout.

Οι τελικές που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ αντιστοιχούσαν περίπου σε ένα γκολ, δηλάδη 1,04 xG, βελτιώνοντας κατά πολύ την προηγούμενη καλύτερη επίδοση, που ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, που δέχθηκε ευκαιρίες ίσες με 1,44 xG, σ’ ένα παιχνίδι που αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 8ο λεπτό λόγω της αποβολής του Γιοχού.

Οι Κρητικοί δεν δέχθηκαν λίγες τελικές προς την εστία τους αν το εξετάσει κανείς ποσοτικά.

Συνολικά ο ΠΑΟΚ έκανε 17 σουτ προς το τέρμα τους. Μόνο με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» δέχθηκαν περισσότερα, όπου εκεί υπήρξε πραγματικός «βομβαρδισμός», με τους «κιτρινόμαυρους» να σταματούν το κοντέρ των xG στα 3,11 (έχοντας κι ένα πέναλτι που αντιστοιχεί με 0,76xG), επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον ΟΦΗ φέτος.

Ταυτόχρονα σε σουτ που κατέληξαν στην εστία, οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν τα επτά, μένοντας και πάλι πίσω μόνο από το παιχνίδι με την ΑΕΚ, που είχε στον αγώνα στην Φιλαδέλφεια δέκα τελικές εντός εστίας κόντρα στους Κρητικούς.

Παρ’ ότι, λοιπόν, η απειλή που δέχθηκαν δεν ήταν μικρή σε ποσότητα ευκαιριών, ο τρόπος που αμύνθηκε η ομάδα του Νταμπράουσκας ήταν αρκετά καλός, ώστε να ρίξει αρκετά την ποιότητα των ευκαιριών αυτών.

Οι παίκτες του ΟΦΗ δούλεψαν πολύ κι έκαναν κατάθεση… ψυχής στο γήπεδο στο αμυντικό κομμάτι. Κι αν κάποιος νομίζει πως αυτά είναι υπερβολές, μπορεί να δει τα κοψίματα και τις απομακρύνσεις που έκαναν οι Κρητικοί.

Έφτασαν σε φετινό ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες, αφού είχαν 84 κοψίματα όταν κατά μέσο όρο στα παιχνίδια έκαναν 47,48 και 51 απομακρύνσεις όταν κατά μέσο όρο στους αγώνες τους είχαν 19,72.

Κάπως έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς την πίεση που δέχθηκαν οι Κρητικοί, αλλά και το πόσο καλά ανταπεξήλθαν σ’ αυτήν.

Όμως, πέρα από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας, υπήρχε κι ένας αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής που συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην καταλήξουν οι ευκαιρίες αυτές που έφτιαξε ο ΠΑΟΚ σε γκολ.

Ο «κέρβερος» Μανδάς έσπασε τα κοντέρ

μανδασ

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας του ΟΦΗ έκανε εμφάνιση καριέρας στην Τούμπα.

Μπορεί το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ να μην ήταν αυτό που απειλήθηκε περισσότερο, ωστόσο ήταν εκείνο στο οποίο κατόρθωσε να αποσωβήσει τον μεγαλύτερη κίνδυνο για την εστία του στα 41 παιχνίδια που έχει δώσει σε επίπεδο Superleague.

Δέχθηκε συνολικά απειλή που αντιστοιχούσε σε 1,73 xGc, δηλαδή οι ευκαιρίες που του έγιναν άξιζαν για σχεδόν δύο τέρματα κι εκείνος δεν δέχθηκε κανένα. Αυτό το +1,73 αποτελεί την κορυφαία επίδοση της καριέρας του και σίγουρα… ίδρωσε για να την πετύχει.

ikona_viber_2023-01-15_16-54-30-936

Ο Μανδάς αντιμετώπισε επτά σουτ κι έκανε ισάριθμες αποκρούσεις. Ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα του που κατάφερε να κάνει τόσες επεμβάσεις μετά το φετινό 3-0 με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena», με την διαφορά ότι στην Τούμπα οι πέντε από τις επτά αυτές αποκρούσεις έγιναν από κοντινή απόσταση χάρη στα ρεφλέξ του, όταν στο αντίστοιχο παιχνίδι με την «Ένωση» τέτοιου είδους ήταν μόλις τρεις από τις επτά, δηλαδή το 43% των αποκρούσεών του σε σχέση με το 71% που ήταν χθες.

Όμως, πέρα από το κομμάτι των επεμβάσεων και του ρεκόρ αυτού, ο Μανδάς έδωσε πάρα πολλές λύσεις και στην ανάπτυξη του ΟΦΗ. Ο 21χρονος τερματοφύλακας δοκίμασε 12 μακρινές μεταβιβάσεις από τις οποίες πέτυχε τις οκτώ (67% ποσοστό επιτυχίας) ενώ είχε και 6/6 κοντινές πάσες.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση