HomeHL1-WorldBloomberg: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία

Bloomberg: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία

«Έχουμε πέντε μήνες, πέντε μήνες, χωρίς διακοπή», είπε σε ομιλία του ο Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν τον Ιούνιο που αρχικά προγραμματιζόταν άφησε να εννοηθεί για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, στενεύοντας το χρονικό περιθώριο για την αντιπολίτευση προκειμένου να ορίσει υποψήφιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι «το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει τον λόγο”», στέλνοντας το σήμα, όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, ότι προσανατολίζεται σε εκλογές τον Μάιο.

Για την ιστορία, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί, αναφέρεται συχνά από τον Ερντογάν ως πηγή έμπνευσης.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί για σχεδόν είκοσι χρόνια στην πολιτική σκηνή, και θα αντιμετωπίσει την εκλογική αναμέτρηση στη σκιά της μεγάλης κρίσης του κόστους ζωής για τους τούρκους πολίτες, είπε ακόμη: «έχουμε πέντε μήνες, πέντε μήνες, χωρίς διακοπή», ενισχύοντας την υπόθεση ότι προσανατολίζεται στον Μάιο.

Η αντιπολίτευση

Μια παρόμοια ημερομηνία αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο: «Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει εκφράσει πολλές φορές την προθυμία του να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% του εκλογικού ποσοστού από τον πρώτο γύρο, προκειμένου να αποφύγει τον δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Ας σημειωθεί ότι εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τελικά στις 14 Μαΐου, θα απέχουν χρονικά από τις διακοπές της μουσουλμανικής εορτής Eid al-Fitr και τις σχολικές διακοπές, καθιστώντας πιο πιθανό να υπάρξει υψηλή προσέλευση στις κάλπες.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση