HomeΚΟΣΜΟΣΣαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που χρησιμοποιούσε Twitter και WhatsApp

Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που χρησιμοποιούσε Twitter και WhatsApp

Ποιο είναι το κατηγορητήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας διακεκριμένος καθηγητής νομικής στη Σαουδική Αραβία που τάσσεται υπέρ της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις καταδικάστηκε σε θάνατο για αδικήματα που περιλαμβάνουν τη χρήση Twitter και WhatsApp για διαμοιρασμό πληροφοριών και απόψεων οι οποίες κρίθηκαν «εχθρικές» προς το βασίλειο.

Η σύλληψη του 65χρονου Αγουάντ Αλ-Κάρνι τον Σεπτέμβριο του 2017 σηματοδότησε το ξεκίνημα μαζικών διώξεων εναντίον διαφωνούντων από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λίγους μήνες αφότου είχε οριστεί από τον πατέρα του πρίγκιπας-διάδοχος.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στον Αλ-Κάρνι ξεδιπλώνονται σήμερα από δικαστικά έγγραφα που παρουσίασε στον Guardian o γιος του ακαδημαϊκού, Νάσερ, ο οποίος απέδρασε πέρυσι από το βασίλειο και πλέον ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Αλ-Κάρνι παρουσιάζεται από τα MME της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχονται από το Ριάντ ως ένας επικίνδυνος ιερέας, όμως οι διαφωνούντες λένε πως πρόκειται για έναν σημαντικό, αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό με ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο στο Twitter, ο λογαριασμός του είχε περίπου 2 εκατ. followers.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστοι διαφωνούντες με το Ριάντ προειδοποιούν ότι οι Αρχές στο βασίλειο έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο άτομα στη χώρα που επικρίνουν το καθεστώς. Πέρυσι, η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 34 ετών επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε ακτιβιστές και διαφωνούντες, κάνοντας retweet σε κάποιες αναρτήσεις του. Μια άλλη γυναίκα, η Νούρα Αλ-Καχτάνι, καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις της στο Twitter.

Τα δικαστικά έγγραφα ωστόσο που δημοσιεύει η Guardian και προήλθαν από τον γιο του 65χρονου ακαδημαϊκού δείχνουν ότι η ποινικοποίηση της χρήσης των social media είχε ξεκινήσει στο βασίλειο ήδη από το ξεκίνημα της «κυριαρχίας» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η μετάφραση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αλ-Κάρνι περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγηγή νομικής ότι διατηρούσε έναν λογαριασμό social media με το όνομά του (@awadalqarni) και ότι τον χρησιμοποιούσε «με κάθε ευκαιρία… για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε συζήτηση μέσω WhatsApp και ότι συσμμετείχε σε βίντεο στα οποία υμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στις κατηγορίες είχε συμπεριληφθεί και η δημιουργία και χρήση ενός λογαριασμού του Αλ-Κάρνι στο Telegram.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση