HomeHL-9Με αύξηση 3,5% έκλεισε σε σχέση με το 2019 η κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Με αύξηση 3,5% έκλεισε σε σχέση με το 2019 η κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Γ. Πλιάκας: Νομίζω ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο τουρισμός και τα επόμενα χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αύξηση που έφτασε το 3,5% σε σύγκριση με το 2019, σε ό,τι αφορά την κίνηση του Αεροδρομίου Ηρακλείου, έκλεισε το 2022, αποδεικνύοντας με μετρήσιμα στοιχεία την επαναφορά στην προ covid εποχή για τον τουρισμό στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου Ηρακλείου οι αφίξεις και αναχωρήσεις εξωτερικού έφτασαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα 6 εκατομμύρια 830 χιλιάδες και του εσωτερικού 1 εκατομμύριο 236 χιλιάδες, πλησιάζοντας τα νούμερα που είχαν καταγραφεί τη χρονιά «ρεκόρ» για τον τουρισμό στην Κρήτη που ήταν το 2018.

«Αν και οι εκτιμήσεις μας εν μέσω πανδημίας ήταν ότι θα επανέλθουμε στα προ covid ποσοστά, το 2024 ή το 2025 τελικά αυτό ήρθε από το 2022» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε απόλυτο αριθμό επιβατών, μέσω του αεροδρομίου μετακινήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια επιβάτες του εξωτερικού και 600-700 χιλιάδες επιβάτες του εσωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ήδη είχε γράψει το cretapost το καλοκαίρι του 2022 διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 4,1 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 100.000 επιβάτες από το 2019.

Ο μήνας με την μεγαλύτερη κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν ο Αύγουστος με 1.536.419 επιβάτες (αριθμός αυξημένος κατά περίπου 80.000 από το 2019).

«Νομίζω ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθεί ο τουρισμός και τα επόμενα χρόνια, μέχρι να λειτουργήσει το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι», πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος επισήμανε ότι «τα νούμερα εκτιμώ ότι θα κινούνται στις αφίξεις εξωτερικού περίπου στα 3,5 εκατ. επιβάτες και 600-700 χιλιάδες επιβάτες εσωτερικού»

Το top 3 των τουριστών

Πρώτοι στην προσέλευση στο Ηράκλειο ήταν οι Γερμανοί καθώς όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» έφτασαν πάνω από 1 εκατομμύριο Γερμανοί τουρίστες.

Δεύτεροι είναι οι Βρετανοί με πάνω από 500.000 αφίξεις τουριστών και ακολουθούν οι Γάλλοι με πάνω από 350.000 ανθρώπους που διακινήθηκαν από τη «χώρα του φωτός».

Γ. Πλιάκας: Τα σλοτς για το 2023 έχουν ήδη εξαντληθεί

Την ίδια ώρα ο κ. Πλιάκας ανέφερε ότι και τα σλοτς στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για το 2023 έχουν ήδη εξαντληθεί.

«Οι αεροπορικές εταιρείες ως γνωστόν προτιμούν να έρχονται ένα τρίωρο τις πρωινές ώρες και ένα τρίωρο τις απογευματινές. Αν ονοματίσουμε αυτές τις ώρες τις πιο «εμπορικές” θα σας πω ότι όντως είναι γεμάτες από τώρα για όλο το 2023. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σλοτς σε αυτές τις ώρες, υπάρχουν μόνο σλοτς νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ» πρόσθεσε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος επισήμανε ότι «το Αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν έχει περισσότερες δυνατότητες για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, είμαστε οριακά». Πάντως σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια, ο αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τουρισμό στην Κρήτη, αναφέροντας ότι το νησί «συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους ελληνικούς προορισμούς που είναι αναγνωρίσιμοι παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανάμεσα στους προορισμούς που πάντα θα έχουν δυναμική κίνηση»

Με στοιχεία από το capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση