HomeHL-GreeceΤέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετός προετοιμασιών για την κηδεία – «Κλείδωσαν» οι βασιλικές παρουσίες

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετός προετοιμασιών για την κηδεία – «Κλείδωσαν» οι βασιλικές παρουσίες

«Αστακός» τη Δευτέρα η Μητρόπολη και ο δρόμος μέχρι το Τατόι με 1.500 αστυνομικούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες δύο 24ωρα πριν την κηδεία του τέως Βασιλιά της Ελλάδος στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η σορός του τέως βασιλιά θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης από τις 6 το πρωί. Οι προσκλήσεις στάλθηκαν και η λίστα των παρευρισκομένων έχει «κλειδώσει», αν και μέχρι τελευταία στιγμή προστίθενται ονόματα. Σύσσωμη η βασιλική Ισπανική οικογένεια θα βρεθεί στην Αθήνα, μιας και έχει στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τους Γλυξμπουργκ. Ήταν, άλλωστε, αδελφός της βασίλισσας Σοφίας.

Η Βασιλομήτωρ έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα, τότε ακόμα που η υγεία του τέως Βασιλιά είχε επιδεινωθεί. Στο πλευρό της και ο γιός της και Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’, αλλά και η σύζυγός του Λετίθια. Παρότι κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί την παρουσία του, στην Ελλάδα θα μεταβεί και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α. Στο παρελθόν, άλλωστε, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον γαμπρό του.

Όπως και αναμενόταν, από τη Δανία έρχεται η ίδια η Βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία είναι η αδελφή της Άννας Μαρίας, χήρας του Κωνσταντίνου. Θα συνοδεύεται από τον Πρίγκιπα της Δανίας Φρειδερίκο και όπως λέγεται αγαπημένο ανιψιό του Κωνσταντίνου.

Εντέλει, το ερώτημα ποιός θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια απαντήθηκε χθες αργά, μετά από ανακοίνωση του παλατιού. Από τη στιγμή που ο Βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στη Σκωτία και έτσι και αλλιώς το πρωτόκολλο τον εμποδίζει να έρθει, η αδελφή του Άννα συνοδεία του συζύγου της θα παραστεί στην κηδεία. Παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου. Θετικά απάντησε και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος. Ο τελευταίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας. Ήταν και αυτός λάτρης της ιστιοπλοΐας, αλλά και της Ελλάδος. Είχαν, μάλιστα, γειτνιάσει στο Πόρτο Χέλι. Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έχει αγοράσει με την παρέμβαση του ίδιου του Κωνσταντίνου έναν καλοκαιρινό παράδεισο, δηλώνοντας πώς κάθε φορά που έρχονται «είναι σαν να επιστρέφουν σπίτι».

Στο πλευρό του θα βρίσκεται και η Βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη η οποία μάλιστα, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της εμφανίσεις προκειμένου να σπεύσει στην Ελλάδα. Από τη Σουηδία θα προσέλθουν ο Βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ιγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια. Μία τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του Αλβέρτο του Μονακό και της αδελφής του Καρολίνας. Από το Λουξεμβούργο, «το παρών» θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Στην Ελλάδα θα έρθει και ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρία. Ο Πρίγκιπας Ράντου, σύζυγος της Μαργαρίτας, που είναι κόρη του Βασιλιά Μιχαήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του τέως βασιλιά Συμεών Β’ της Βουλγαρίας. 50 περίπου θα είναι και οι Έλληνες που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία. Όλοι, πάντως, θα μετακινηθούν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα μέχρι ένα σημείο και από εκεί θα μεταφερθούν με βαν στο χώρο του βασιλικού κοιμητηρίου. Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα στο Τατόϊ. Σήμερα Σάββατο θα γίνει και η πρώτη επιθεώρηση στην περιοχή. Μεταξύ όλων των άλλων, γίνεται δενδροφύτευση με πεύκα στο σημείο που θα ταφεί ο τέως Βασιλιάς. Μονοπάτια έχουν στρωθεί και γύρω από το κοιμητήριο έχουν στρωθεί με χαλίκια. Την ίδια στιγμή, μπουλντόζες «στρώνουν» τον χώρο και σχηματίζουν έναν ανεπίσημο χώρο στάθμευσης.

Μεγάλος λόγος γίνεται και για τα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα πραγματοποιείται μία από τις πολλές συσκέψεις που θα λάβουν χώρα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός αστυνομικών, drones και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται σε σημεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κηδείας στη Μητρόπολη, αλλά και της διαδρομής μέχρι το Τατόϊ. Στους δρόμους θα βρίσκονται περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί. Έντονη θα είναι και η αστυνομική παρουσία γύρω από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τους καλεσμένους.

Μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στα γραφεία της ΕΟΕ κυματίζουν μεσίστια για την απώλεια του τέως Πρόεδρου της ΕΟΕ και χρυσού Ολυμπιονίκη, Βασιλιά Κωνσταντίνου, τέως βασιλιά των Ελλήνων.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση