HomeHL1-WorldΠόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως πήρε τη Σολεντάρ, το Κίεβο πως η μάχη συνεχίζεται

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως πήρε τη Σολεντάρ, το Κίεβο πως η μάχη συνεχίζεται

«Ο σκληρός αγώνας για το Ντονέτσκ συνεχίζεται», είπε ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντικρούοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί νίκης των ρωσικών δυνάμεων και ολοσχερή κατάληψη της μικρής πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.

«Ο σκληρός αγώνας για το Ντονέτσκ συνεχίζεται», είπε ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι. «Η μάχη για την Μπαχμούτ και τη Σολεντάρ, για την Κρεμνίνα, για άλλες πόλεις και χωριά στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας συνεχίζεται».

Μάχη στο Σολεντάρ

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη ρωσική ανακοίνωση χθες το πρωί πως η Σολεντάρ καταλήφθηκε, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών εχθροπραξιών, μαχών από σπίτι σε σπίτι. Αν η ανακοίνωση αληθεύει, πρόκειται για την πρώτη κατάληψη από τον ρωσικό στρατό ουκρανικής πόλης από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβε τη Λισιτσάνσκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «σημαντική» εξέλιξη για τη συνέχεια της «επιτυχημένης επιθετικής επιχείρησης» στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κατάληψη της Σολεντάρ επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να περικυκλώσει την Μπαχμούτ, περίπου 10 χιλιόμετρα από εκεί. Ο κ. Κονασένκοφ είπε πως περίπου 700 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις ρωσικές απώλειες.

Παρατηρητές θεωρούν ότι η εξέλιξη θα τονώσει κυρίως το ηθικό των ανδρών του ρωσικού στρατού, που είχε μειωθεί κατ’ αυτούς έπειτα από σειρά υποχωρήσεων και ηττών. Οι δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν νέο διοικητή από την Τετάρτη, τον στρατηγό Βάλερι Γκεράσιμοφ.

Παρότι αναλυτές όπως αυτοί του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW) επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για καμπή στον πόλεμο, ολόκληρη η ουκρανική αμυντική γραμμή από τη Σίβερσκ ως τη Μπαχμούτ τελεί πλέον υπό πίεση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «προπαγάνδα» τις πληροφορίες για την κατάληψη της Σολεντάρ από τις ρωσικές δυνάμεις, κρίνοντας πως το «κράτος τρομοκράτης» προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες του για να «υποστηρίξουν την επιστράτευση».

Τόσο η ρωσική στρατιωτική ηγεσία, όσο και η εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ ανακοίνωσαν πως έχουν πλέον τον έλεγχο της πόλης. Ο κ. Ζελένσκι σχολίασε πως οι στρατηγοί και η εταιρεία μισθοφόρων διαγκωνίζονται για το ποιος πρέπει να πιστωθεί την «επιτυχία» στο πεδίο, συμπληρώνοντας πως αυτή είναι ήδη «σαφής ένδειξη της αποτυχίας» τους.

Ήδη την Τετάρτη, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ανακοίνωνε πως η Σολεντάρ βρισκόταν ολόκληρη υπό ρωσικό έλεγχο και έμενε να «εκκαθαριστεί» από υπολειμματικές ουκρανικές δυνάμεις.

Κατά δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο, ο κ. Πριγκόζιν εποφθαλμιά τα αλατωρυχεία της πόλης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε δημόσια —πράγμα σπάνιο— το γεγονός ότι η Βάγκνερ επιχείρησε στη Σολεντάρ, εξαίροντας το «θάρρος» και την «αυτοθυσία» των «εθελοντών» της που συμμετείχαν στις εφόδους.

Η μάχη στη Σολεντάρ χαρακτηρίζεται η πιο πολυαίμακτη του πολέμου που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου του 2022. Ουκρανικές πηγές δήλωναν την Τετάρτη πως στη μικρή, σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη, που είχε 10.000 κατοίκους πριν αρχίσει η σύρραξη, απέμεναν 559 πολίτες. Η ρωσική πλευρά λέει πως όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση