HomeHL-9Δημοτικές παρατάξεις: Αίτημα ανάκλησης της απόφασης κοπής δέντρων

Δημοτικές παρατάξεις: Αίτημα ανάκλησης της απόφασης κοπής δέντρων

Τι αναφέρουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την κοπή δέντρων σε δύο οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Μασταμπά, κατέθεσαν, από κοινού, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου .

Όπως αναφέρουν: «Είναι απαράδεκτο κάτω από το καθεστώς πανικού που έχει προκαλέσει η ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής στο να συντηρήσουν τα δέντρα και το πράσινο του Ηρακλείου να προβαίνει σε αναιτιολόγητες μαζικές κοπές χρησιμοποιώντας μάλιστα παράτυπες μεθοδεύσεις εις βάρους του Δ.Σ.».

Αναλυτικά το αίτημα που υπογράφουν οι παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» και «Ηράκλειον-Αξίζει»:

«K. Πρόεδρε,

Στην ημερήσια διάταξη  της 24ης Οκτωβρίου 2022 συνεδρίασή στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα  (με αριθμ. 9), που αφορά σε κοπή δένδρων στην περιοχή Δειλινά με τίτλο: « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων», για το οποίο εκδόθηκε ομόφωνα  η υπ’ αριθμ. 240/2022 (ΑΔΑ: Ψ8ΣΩΩ0Ο-ΒΘΔ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε, ότι παρόλο που στα θέματα της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της 24ης Οκτωβρίου 2022 δεν περιλαμβάνεται ως θέμα η « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις»,  υπάρχει με την αριθμ. 241/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την 1η Νοεμβρίου 2022,και αποφασίστηκε η κοπή είκοσι ενός (21) δένδρων (πεύκα) που βρίσκονται στο Μασταμπά σε μόλις δύο (2) οικοδομικά τετράγωνα.

Επειδή το προαναφερθέν  θέμα που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 και της εγκυκλίου 375, Α.Π.: 39167/2-6-2022 του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι  αφορά στη  συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης . Ειδικότερα θα έπρεπε να είχε τεθεί υπ’ όψη του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, να αιτιολογηθεί ειδικά ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος,  το δημοτικό συμβούλιο να αποφανθεί για το κατεπείγον ή όχι του θέματος και εάν έκρινε ότι το θέμα ήταν πράγματι κατεπείγον, να προχωρήσει στη συζήτησή του πριν από αυτά που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη.

Η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως το εν λόγω θέμα  δεν συζητήθηκε ποτέ στο ΔΣ. Εν τέλει για ένα θέμα που δεν συζητήθηκε και δεν κρίθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αναρτημένη απόφαση .

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ η ανάκληση  της απόφαση 241/2022».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση