HomeHL-HealthΕνυδάτωση: Πόσο λάθος είναι να πίνουμε καφέ ή τσάι αντί για νερό

Ενυδάτωση: Πόσο λάθος είναι να πίνουμε καφέ ή τσάι αντί για νερό

Διαβάστε τι έδειξε πρόσφατη έρευνα από τη Γηραιά Αλβιώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σημασία της ενυδάτωσης, για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και να διασφαλίσει πιο υγιή ζωή, φαίνεται να περνά στα ψιλά γράμματα για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση σε 2.000 περίπου Βρετανούς ενήλικες από την εταιρεία OnePoll.

Το σύνολο των συμμετεχόντων ανέφερε ότι καταναλώνει κατά μέσο όρο 740ml νερό, ούτε τη μισή δηλαδή ποσότητα από αυτήν που συνιστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), τα 8 δηλαδή ποτήρια ή περίπου 2 λίτρα. Ωστόσο, τα δύο τρίτα σχεδόν (64%) γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, ενώ το 49% ισχυρίζεται ότι το ξεχνά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα ευρήματα έδειξαν ότι:

4 στους 10 δεν γνωρίζουν πόσα περίπου ποτήρια νερό καταναλώνουν την ημέρα

24% θεωρεί αδύνατο να ενσωματώσει στην πολυάσχολη καθημερινότητα τη λήψη περισσότερου νερού

για το 60% η ενυδάτωση είναι σημαντική όχι μόνο για τη σωματική τους υγεία αλλά και την ψυχική, δηλώνοντας πως αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όταν πίνουν αρκετό νερό.

Υποκατάστατα του νερού

Το 24% δήλωσε ότι προτιμά να ενυδατώνεται καταναλώνοντας τσάι και το 20% καφέ. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους θέλει προσοχή αφού, σύμφωνα με ειδικούς, τα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και, στην πραγματικότητα, να χάνουμε περισσότερα υγρά από όσα καταναλώσαμε. Επιπλέον, παλαιότερη μελέτη κατέληγε ότι η παρατεταμένη ή αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο και αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης, με τους ερευνητές να το αποδίδουν εν μέρει στην αφυδάτωση.

Πάντως, το 26% δήλωσε ότι θα έπινε περισσότερο νερό αν είχε καλύτερη γεύση. Αν αναζητάτε κι εσείς γευστικότερες εκδοχές του νερού, φροντίστε τουλάχιστον να μην είναι ανθρακούχο. Διαβάστε εδώ γιατί.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Το 44% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίζει στο χρώμα των ούρων του την ελλιπή ενυδάτωση βάσει του συστήματος χρωματικής διαβάθμισης που προτείνει το NHS, σύμφωνα με το οποίο τα ούρα διακρίνονται ως εξής:

καλή ενυδάτωση (1)

ιδανική ενυδάτωση (2)

μικρή έλλειψη νερού (3)

άμεση ανάγκη για νερό (4)

αρχή αφυδάτωσης (5)

ανάγκη για αυξημένη ποσότητα υγρών – μη υγιές χρώμα (6)

σοβαρή αφυδάτωση (7)

ανάγκη εξέτασης από παθολόγο, πιθανώς σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, ηπατίτιδας ή ηπατικής νόσου (8)

urine_colours

Τα οκτώ χρώματα του συστήματος διαβάθμισης

Η ξηροστομία, οι πονοκέφαλοι και τα ξηρά χείλη αναφέρθηκαν ως κάποια ακόμα βασικά σημάδια που σήμαναν την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση