HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣAndres Valencia: Η «Guernica» της Ουκρανίας από έναν 11χρονο «Πικάσο»

Andres Valencia: Η «Guernica» της Ουκρανίας από έναν 11χρονο «Πικάσο»

Δυνατά χαστούκια από παιδικά χεράκια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νεκρά παιδιά, βλέμματα απόγνωσης και τρόμου, ξεριζωμένες οικογένειες, ισοπεδωμένες πόλεις, όπλα και τανκς βλέπει ο 11χρονος Andres Valencia και «ζωγραφίζει» με το παιδικό χέρι του στον καμβά… «όταν φουντώνει ο πόλεμος, το αίμα δε μετριέται».

Ο πίνακας «Invasion of Ukraine» («Εισβολή στην Ουκρανία») είναι από τους πιο γνωστούς του Andres Valencia. Τον ζωγράφισε πέρυσι μόλις 10 χρόνων συγκλονισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 1937 ο Πικάσο ζωγράφιζε την Guernica συγκλονισμένος από τον ισπανικό εμφύλιο. Ο Πικάσο τότε ήταν 56 χρόνων. Ο Andres μόλις 10 ετών, οπότε συγχωρείται απολύτως το πάντρεμα του Πικάσο με λίγο από Πόκεμον και ζωηρά χρώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουμπέρτο Έκο: Τι είναι πολιτισμός;

Αυτό που μάλλον δεν συγχωρείται στην ανθρωπότητα και αποτελεί συντριπτική ήττα για τον παγκόσμιο πολιτισμό είναι ότι ο Andres βλέπει έναν πόλεμο και στον καμβά αποτυπώνει το χάος, τη δυστυχία και το θάνατο. Σε έναν καμβά που θα έπρεπε να βλέπει κανείς μια παιδική ζωγραφιά, σουρεαλιστική αφού αυτό του αρέσει, αλλά με ξέγνοιαστο και ευχάριστο θέμα.

Δυνατά χαστούκια από παιδικά χεράκια

Τα παιδιά του πολέμου -αλλά και των πάσης φύσεως κρίσεων- αυτά πουν τον ζουν στο πετσί τους, αλλά και αυτά που τον παρατηρούν δίνουν τα πιο δυνατά χαστούκια στις σύγχρονες κοινωνίες και στις επιλογές τους, μέσα από βλέμματα -ενίοτε με μάτια δακρυσμένα- ή ζωγραφιές.

Η ηλικία του Andres που επιβάλει το διαχωρισμό του κόσμου σε καλούς και κακούς, σε θύτες και θύματα ακόμη και όταν πρόκειται για πόλεμο, όπου οι ρόλοι από κάποια στιγμή και μετά εναλλάσσονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, φαίνεται και όταν εξηγεί τι απεικονίζει ο πίνακας του. «Ο πίνακας δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη. Εισβάλλει σε ένα ουκρανικό χωριό και οι Ουκρανοί προσπαθούν να τον πολεμήσουν. Δείχνει ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να τα παρατήσει… η τέχνη λέει μια ιστορία» λέει ο πιτσιρικάς.

Η έμπνευση του, η Guernica του Πικάσο θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το πιο δυνατό έργο ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα στην ιστορία. Το μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια κοινωνία είναι σε κάποια χρόνια από σήμερα ο Andres να περιγράφει το έργο του διαφορετικά, κατανοώντας ότι ο πόλεμος έχει μόνο θύματα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση