HomeHL-WorldΗΠΑ: Νομική έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν

ΗΠΑ: Νομική έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν

Έχουν βρεθεί δύο πακέτα απόρρητων εγγράφων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα στο μπαράζ ερωτήσεων που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος για τα δύο πακέτα απόρρητων εγγράφων, έγινε γνωστό ότι θα ξεκινήσει ειδική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτει ζήτημα εκμετάλλευσης από  τον Τζο Μπάιντεν.

Την έρευνα θα αναλάβει ο Ρόμπερτ Χαρ, εισαγγελέας με σημαντική εμπειρία σε θέματα τρομοκρατίας και απάτης.

Έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και χρονολογούνται από την περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υπό τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017) βρέθηκαν στα γραφεία δεξαμενής σκέψης στην Ουάσινγκτον, τα οποία ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ενίοτε ως τόπο εργασίας.

Δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο όταν άδειαζαν τα γραφεία αυτά και τα παρέδωσαν στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία είναι αρμόδια για την διαφύλαξη των εγγράφων αυτού του είδους, σημείωσε ο νομικός του σύμβουλος Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του.

Αυτός ο «μικρός αριθμός διαβαθμισμένων εγγράφων» βρέθηκε σε ένα «κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, επισήμανε.

Το δεύτερο πακέτο απόρρητων εγγράφων στο γκαράζ

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε, νωρίτερα, ότι βρέθηκε μια δεύτερη σειρά από διαβαθμισμένα έγγραφα στο γκαράζ του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Σε δήλωσή του, ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, Ειδικός Σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε: «Οι δικηγόροι εντόπισαν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εγγράφων έναν μικρό αριθμό πρόσθετων αρχείων της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν με απόρρητες σημάνσεις. Όλα εκτός από ένα από αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του Προέδρου στο Γουίλμινγκτον. Ένα έγγραφο που αποτελείται από μία σελίδα ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε αποθηκευμένα υλικά σε ένα διπλανό δωμάτιο».

«Η κυβέρνηση συνεργάζεται πλήρως για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία θα τύχουν σωστής διαχείρισης», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η απάντηση του Αμερικανού προέδρου όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο, για το τι ακριβώς σκεφτόταν κρατώντας απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του δίπλα στην Corvette του. «Ήταν σε ένα κλειδωμένο γκαράζ. Τα έγγραφα δεν ήταν έξω στο δρόμο», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε πως «ο κόσμος ξέρει ότι παίρνω στα σοβαρά το απόρρητο υλικό».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση