HomePost ItΤα Ρωμαϊκά Λουτρά των Κάτω Ασιτών, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά των Κάτω Ασιτών, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Τη σημασία ανάδειξης των Ρωμαϊκών Λουτρών των Κάτω Ασίτων θέτει στο επίκεντρο Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

 

«Στη νοτιοδυτική πλευρά στις Κάτω Ασίτες έχουν εντοπιστεί σημαντικά κατάλοιπα της Ρωμαϊκής Εποχής που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ.Χ., τα οποία, παρά το ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αρχαιολογική, πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και φθοράς» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους Ρωμαϊκά Λουτρά, συχνά αποκαλούνται μνημεία παγκόσμιας σημασίας τα οποία αποτελούν και πηγή θαυμασμού για την ιδιοφυή αρχιτεκτονική τους, ζητάμε από την αρμόδια Υπουργό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία σχετικά με το αν προτίθεται να παρέμβει και να ενισχύσει με τους απαιτούμενους πόρους την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό μνημείο. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, από άποψη πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής αλλά και αισθητικής ομορφιάς, η ανάδειξη των εν λόγω Ρωμαϊκών Λουτρών θα αποτελούσε σημαντικό πόλο έλξης και θα προσέφερε πολύπλευρα αναπτυξιακά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή.».

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, τα Ρωμαϊκά Λουτρά βρίσκονται στη θέση Σιναϊτα και κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί και ως ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη. Η μία εκ των τριών πισινών των λουτρών ήταν ένα ορθογώνιο κτίριο με ημικυκλικές κόγχες που είχε μικρή είσοδο από τη δυτική πλευρά. Το δάπεδο ήταν καλυμμένο με μωσαϊκό μαρμάρινο διάκοσμο, που έφερε γεωμετρικά κόκκινα, γαλάζια και άσπρα θέματα, ενώ σήμερα, διασώζεται μόνο ένα τμήμα του, το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να δει αφού μετά την αποκάλυψη του και την καταγραφή του σκεπάστηκε ξανά με χώμα, ώστε να μην φθαρεί περαιτέρω. Στις υπόλοιπες τρείς πλευρές του κτίσματος μικρές σκάλες οδηγούν στις ημικυκλικές κόγχες, που λειτουργούσαν ως πισίνες του λουτρού. Εξωτερικά και δυτικά του λουτρού υπάρχει δεξαμενή αποθήκευσης νερού, ενώ στην εξωτερική πλευρά διακρίνεται ακόμα ο πέτρινος αγωγός που έφερνε το απαραίτητο νερό για τη λειτουργία τους.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση