HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔορυφορική σύνδεση: Η κινητή τηλεφωνία και το Διαδίκτυο επεκτείνονται φέτος στο Διάστημα

Δορυφορική σύνδεση: Η κινητή τηλεφωνία και το Διαδίκτυο επεκτείνονται φέτος στο Διάστημα

Η αρχή έγινε με τα iPhone

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο των πρώτων iPhone με δορυφορική συνδεσιμότητα, ήρθε η ώρα για τις πρώτες δορυφορικές υπηρεσίες για Android, ή ακόμα και για τάμπλετ και αυτοκίνητα.

Όπως φαίνεται το 2023 θα είναι η χρονιά που εκατομμύρια χρήστες κινητών θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρων. Αργότερα, θα μπορούν επίσης να μιλούν και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Η Qualcomm, της οποίας οι επεξεργαστές κρύβονται πίσω από πολλά κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το 2023 τσιπ με δυνατότητα σύνδεσης σε δορυφορικά δίκτυα.

Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα περιορίζεται σε επείγοντα μηνύματα κειμένου, όπως η αντίστοιχη υπηρεσία «Emergency SOS» που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο η Apple.

Η αναδυόμενη αγορά δορυφορικών υπηρεσιών εμφανίζει έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ο πρώτος κατασκευαστής που λάνσαρε κινητά με δορυφορική συνδεσιμότητα ήταν η βρετανική Bullitt, η οποία συνεργάζεται με τη δορυφορική εταιρεία Skylo. Η Apple χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Globalstar, ενώ η αμερικανική T-Mobile έχει συμφωνία με την SpaceX του Έλον Μασκ.

Η Qualcomm συνεργάζεται με την Iridium, η οποία που δημιούργησε το πρώτο δορυφορικό δίκτυο τηλεφωνίας τη δεκαετία του 1990. Η εταιρεία πέρασε από μεγάλες οικονομικές περιπέτειες, την περασμένη δεκαετία όμως αναβάθμισε έναν αστερισμό 75 δορυφόρων, οι οποίοι κινούνται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 780 χιλιομέτρων, και προσφέρουν σχεδόν παγκόσμια κάλυψη.

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τους γεωστατικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία της Qualcomm θα ενσωματωθεί μόνο στα ακριβότερα κινητά με τσιπ Snapdragon 8 Gen 2 και θα λειτουργεί μόνο εφόσον την έχει ενεργοποιήσει ο κατασκευαστής της συσκευής.

Αργότερα όμως η υπηρεσία σχεδιάζεται να ανοίξει για άλλες φορητές συσκευές, όπως λάπτοπ, ή ακόμα και για αυτόματες κλήσεις έκτακτης ανάγκης σε οχήματα.

Η Qualcomm είχε εξάλλου ανακοινώσει πέρυσι ότι συνεργάζεται με κατασκευαστές για δορυφορική υπηρεσία 5G που θα προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση προσφέρουν ήδη εταιρείες όπως η SpaceX, απαιτούν όμως ογκώδη εξοπλισμό.

Η διάδοση των νέων λειτουργιών θα εξαρτηθεί πάντως και από το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απαγορεύουν τη δορυφορική τηλεφωνία.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση