HomeHL-CultureEurovision 2023: Στο Λίβερπουλ στις 31 Ιανουαρίου η κλήρωση των ημιτελικών

Eurovision 2023: Στο Λίβερπουλ στις 31 Ιανουαρίου η κλήρωση των ημιτελικών

Τι λένε οι παρουσιαστές της βραδιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα «επίσημα κλειδιά της Eurovision» θα παραδοθούν στην πόλη του Λίβερπουλ στις 31 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει και η κλήρωση που θα καθορίσει ποιες χώρες θα διαγωνιστούν σε κάθε έναν από τους δύο ημιτελικούς.

Ο δήμαρχος του Τορίνο, όπου διεξήχθη ο περσινός διαγωνισμός τραγουδιού, θα ταξιδέψει στο Μέρσεϊσαϊντ για την τελετή παράδοσης με παρουσιαστές τους Rylan και AJ Odudu.

Την ίδια μέρα οι συμμετέχουσες χώρες θα μάθουν σε ποιον ημιτελικό θα διαγωνιστούν, αφού γίνει η κλήρωση κατανομής τους.

Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Το BBC ανακοίνωσε επίσης ότι νέοι από ένα τοπικό σχολείο του Λίβερπουλ, καθώς και μέλη της ουκρανικής κοινότητας που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη από την έναρξη του πολέμου, θα συμμετάσχουν στην διαδικασία της κλήρωσης.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν αυτόματα μια θέση στον τελικό λόγω του ποσού που πληρώνουν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Οι υπόλοιπες 31 συμμετέχουσες χώρες θα διαγωνιστούν πρώτα σε δύο ημιτελικούς, από κάθε έναν από τους οποίους θα προκριθούν 10 χώρες στον τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού.

Κανονικά η χώρα που κερδίζει είναι αυτή που διοργανώνει τον Διαγωνισμό την επόμενη χρονιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον διαγωνισμό του Μαΐου για λογαριασμό της Ουκρανίας, αφού οι διοργανωτές αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούσε να διεξαχθεί εκεί λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Kalush Orchestra κέρδισε τον διαγωνισμό του 2022.

Το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Sam Ryder, ήταν στη δεύτερη θέση, και για αυτό τους προτάθηκε να διοργανώσουν τον φετινό διαγωνισμό.

Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Λίβερπουλ όσο και η Liverpool City Region Combined Authority θα συνεισφέρουν 2 εκατομμύρια λίρες έκαστος στο κόστος της διοργάνωσης της εκδήλωσης ζωντανής μουσικής με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στον κόσμο.

Περαιτέρω χρηματοδότηση θα προέλθει από την κυβέρνηση, το BBC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), η οποία εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων λιρών.

Πέρυσι η πόλη του Τορίνο στην Ιταλία ξόδεψε 10 εκατομμύρια λίρες σε εκδηλώσεις εκτός της αρένας, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μια επιτυχία πολύ πέρα από τις προσδοκίες μας», καθώς η τουριστική βιομηχανία της απέφερε τα επταπλάσια.

Η τελετή παράδοσης θα γίνει μπροστά σε ζωντανό, προσκεκλημένο κοινό, ενώ θα προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube από τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

«Θα είναι μια καταπληκτική χρονιά για τη Eurovision. Πραγματικά ανυπομονώ», είπε ο Rylan. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που παρουσιάζω την τελετή παραλαβής και την κλήρωση κατανομής που συμβολίζει την έναρξη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2023, τη χρονιά κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί το πάρτι της Ουκρανίας».

Περίπου 160 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τη μετάδοση του 2022 σε όλο τον κόσμο, αλλά η AJ Odudu πιστεύει ότι «οι νέοι και οι ήδη υπάρχοντες θαυμαστές είναι έτοιμοι για ένα γεγονός που δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο τον Μάιο». Όπως δήλωσε, θα παρουσιάσει «τη βρετανική δημιουργικότητα και τον ουκρανικό πολιτισμό στον πυρήνα τους».

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση