HomePost ItΤο Μέρα 25 για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Το Μέρα 25 για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο και τους ελλιπέστατους περιβαλλοντικούς ελέγχους των ερευνών για υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν ανατεθεί στην ίδια την Exxon Mobil το Μέρα 25 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ακόμα ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας έναντι των Κρητικών έδωσε από τη Γαύδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε τα «Φώτα» στάθηκαν ικανά να μας διαφωτίσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας.  Την ημέρα των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της Γαύδου» και μίλησε για ένα «ξεχωριστό οικοσύστημα που πρέπει να προστατευτεί». Όμως, λίγα μίλια πιο μακριά, το ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil πραγματοποιεί εδώ και τρεις μήνες έρευνες με ηχοβολοστικά μηχανήματα χωρίς κανέναν έλεγχο, σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και χωρίς να παρέχονται στοιχεία για τις περιβαλλοντικές μετρήσεις.

Μάλιστα, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, η σύσταση και η λειτουργία της υποτίθεται… ανεξάρτητης «Διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος», που θα ελέγχει τις έρευνες (και αργότερα και τις εξορύξεις), έχει ανατεθεί, όχι σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα αλλά στην ίδια την Exxon Mobil. Ετσι αντιλαμβάνεται την προστασία του σπάνιου οικοσυστήματος ο επικεφαλής της «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Οι εξορύξεις δεν χωρούν στην Κρήτη. Ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον και την τοπική οικονομία (τουρισμός – αλιεία) από εξόρυξη σε βάθη τριών και τεσσάρων χιλιομέτρων είναι τεράστιος. Η απαγόρευση εξορύξεων από τις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία) και μάλιστα σε μικρότερα βάθη, είναι ενδεικτική του ρίσκου που παίρνει η χώρα μας ενώ ήδη έχουν φανεί οι συνέπειες από τις ηχοβολιστικές έρευνες στην περιοχή που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής των θαλάσσιων θηλαστικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά την έναρξη των ηχοβολιστικών ερευνών, καταγράφηκε νεκρό δελφίνι σε παραλία του Ρεθύμνου. 

Ζητάμε να σταματήσει άμεσα το έγκλημα που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών με την Exxon Mobil και να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας. Καλούμε προσωπικά και τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν έχει αποσύρει τη στήριξη του από τη συμφωνία που περιχαρής υπέγραφε υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη τον Ιούνιο του 2019.

Ηδη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων παρωχημένη και ασύμφορη μέθοδο την ώρα που όλος ο πλανήτης στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κάτοικοι της Κρήτης δεν θα μείνουν απαθείς μπροστά στην καταστροφή του τόπου.

nekro-delfini-se-paralia-tou-rethymnou-noemvrios-2022

* Στις φωτογραφίες νεκρό δελφίνι που εκβράστηκε στις ακτές του Ρεθύμνου στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη των ηχοβολιστικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή».

Διαφήμιση
Διαφήμιση