HomeΚΟΣΜΟΣΠάπας Φραγκίσκος: Έγκλημα κατά του Θεού ο πόλεμος

Πάπας Φραγκίσκος: Έγκλημα κατά του Θεού ο πόλεμος

Για όλα τα διεθνή ζητήματα μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε σχετικά με μία σειρά από ζητήματα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του «για την κατάσταση του κόσμου». Ο Ποντίφικας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την ετήσια ομιλία του προς τους διαπιστευμένους διπλωμάτες στο Βατικανό, σε μια επισκόπηση της κατάστασης σε όλο τον κόσμο η οποία είναι γνωστή ανεπίσημα ως η ομιλία «για την κατάσταση του κόσμου».

Ακόμη, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα πως οι πόλεμοι, όπως αυτός στην Ουκρανία, όπου περιοχές αμάχων υπόκεινται σε αυτό που αποκάλεσε «καταστροφή αδιακρίτως» είναι «έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Φραγκίσκος μίλησε για «τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον συνεπαγόμενο θάνατο και την καταστροφή, με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές που προκαλούν απώλειες ζωών όχι μόνο από πυρά όπλων και πράξεις βίας, αλλά και από πείνα και θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Παρέθεσε αμέσως στη συνέχεια ένα εδάφιο από το Σύνταγμα του Βατικανού το οποίο λέει πως «κάθε πράξη πολέμου που στοχεύει την καταστροφή αδιακρίτως ολόκληρων πόλεων ή τεράστιων περιοχών με τους κατοίκους τους είναι ένα έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας το οποίο απαιτεί μια σκληρή και αδιαμφισβήτητη καταδίκη».

Αναφερόμενος στην κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα το 1962, είπε: «Δυστυχώς, σήμερα επίσης, η πυρηνική απειλή έχει αυξηθεί και ο κόσμος αισθάνεται για άλλη μια φορά φόβο και αγωνία». Επανέλαβε την έκκλησή του για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως ακόμη και η κατοχή τους για λόγους αποτροπής είναι «ανήθικη».

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε επίσης το Ιράν για την επιβολή της θανατικής ποινής εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν μεγαλύτερο σεβασμό για τις γυναίκες. Οι παρατηρήσεις του αυτές είναι οι πιο έντονες αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.

«Το δικαίωμα στη ζωή απειλείται επίσης σε εκείνους τους τόπους όπου η θανατική ποινή εξακολουθεί να επιβάλλεται, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Ιράν, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό για την αξιοπρέπεια των γυναικών», είπε ο Φραγκίσκος.

«Η θανατική ποινή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μια υποτιθέμενη κρατική δικαιοσύνη, καθώς δεν αποτελεί παράγοντα αποτροπής ούτε αποδίδει δικαιοσύνη στα θύματα, πυροδοτεί μόνο τη δίψα για εκδίκηση», είπε. Επανέλαβε στη συνέχεια την έκκληση για κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμια κλίμακα, λέγοντας πως είναι «πάντοτε απαράδεκτη αφού επιτίθεται στο απαραβίαστο και στην αξιοπρέπεια του ατόμου».

«Πολιτικές κρίσεις»

Ο Αργεντινός ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στις «πολιτικές κρίσεις» στην αμερικανική ήπειρο, πηγές «εντάσεων και βιαιοτήτων», κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στη Βραζιλία, όπου οι οπαδοί του πρώην προέδρου Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο χθες, Κυριακή, προτού οι δυνάμεις της τάξης πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης.

«Σκέπτομαι τις διάφορες πολιτικές κρίσεις σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου, με τις πολλές εντάσεις τους και τις μορφές βίας που οξύνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις», είπε. «Σκέπτομαι ιδιαίτερα αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Περού και τις τελευταίες ώρες στη Βραζιλία», διευκρίνισε.

Έπειτα από πολλές ώρες που επικράτησε χάος, θυμίζοντας την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια μετά την ήττα στις εκλογές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι δυνάμεις της τάξης στη Βραζιλία ανέκτησαν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου εισέβαλαν χθες εκατοντάδες αντίπαλοι του νέου αρχηγού του κράτους Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση