HomeHL-GreeceΚιβωτός του Κόσμου: H ώρα του εισαγγελέα για τον πατέρα Αντώνιο και 7 συνεργάτες του

Κιβωτός του Κόσμου: H ώρα του εισαγγελέα για τον πατέρα Αντώνιο και 7 συνεργάτες του

Αντιμέτωπος με τις καταγγελίες-φωτιά των παιδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά σε έναν δικαστικό κυκεώνα με δύο μεγάλα μέτωπα ανοιχτά βρίσκονται με την έναρξη του νέου έτους ο πατέρας Αντώνιος και επτά ακόμη συνεργάτες του. Σήμερα ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» περνά το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου κληθείς να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης σοβαρότατων αδικημάτων που αφορούν σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η άλλη έρευνα της Εισαγγελίας σχετικά με τα οικονομικά της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία και εκεί οι ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων, και δη κακουργηματικών, είναι ισχυρές.

Σε αυτή τη φάση, όμως, ο ιδρυτής της «Κιβωτού» έχει να αντικρούσει τον ορυμαγδό των καταγγελιών που έγιναν σε βάρος του από παιδιά αλλά και εργαζομένους στην οργάνωση και είναι κόλαφος τόσο για τον ίδιο όσο και για τους εμπλεκόμενους συνεργάτες του. Σήμερα κιόλας οι δικηγόροι του πατέρα Αντώνιου θα βρεθούν στο γραφείο των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης-Κυριακής Τσιχλή προκειμένου να πάρουν τον φάκελο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και να ενημερωθούν για όσα έχουν καταθέσει σε βάρος του εντολέα τους οι μάρτυρες.

Για τον λόγο αυτό το πιθανότερο είναι ότι οι δικηγόροι, όπως έχουν το δικαίωμα από τον νόμο, θα ζητήσουν από τις δύο εισαγγελείς προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις που θα δώσει ο εντολέας τους. Ο ιερέας, το πιθανότερο με υπόμνημα που θα καταθέσει, αναμένεται να αντικρούσει όσα τα παιδιά -και άλλοι μάρτυρες- του αποδίδουν σχετικά με σεξουαλική κακοποίησή τους, καθώς και σκληρές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, καταναγκαστική εργασία εντός δομών της ΜΚΟ.

Οι καταγγελίες

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του στις Αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του: «Σε κάθε ευκαιρία με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχό μου στον ποπό μου. Δηλαδή μπορεί να το έκανε στο ασανσέρ, στον διάδρομο ή στο αμάξι, όταν έβγαινε έξω ο οδηγός του. Οταν τα έκανε αυτά, δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο να φοβάμαι να σκύβω κοντά του, να περνάω δίπλα του και να μιλάω, γιατί θα γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν.

Μια φορά τού είπα ότι με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. Από κάποιο σημείο μετά, να πω ότι όχι μόνο με χούφτωνε όταν έβαζε το χέρι μέσα στο εσώρουχό μου, αλλά και έβαζε τα δάχτυλά του στον π… μου […]. Μια μέρα ενώ ξύπνησα είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα και τραβήχτηκα αμέσως. Ενα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατέρας έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου πάνω από τα ρούχα του».

Οι συγκλονιστικές αυτές καταγγελίες του 19χρονου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», διαδέχθηκε η κατάθεση-φωτιά ενός ακόμη εφήβου, ηλικίας 15 ετών. Με δεύτερη κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο 15χρονος κατήγγειλε και εκείνος σεξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο. Αυτές οι δύο καταθέσεις, όπως και άλλα στοιχεία που φαίνεται να τις επιβεβαιώνουν, οδήγησαν τις εισαγγελείς να στείλουν κλήση στον πατέρα Αντώνιο προς παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο αδίκημα που ο ιερέας θα κληθεί να αντικρούσει, είτε αυτοπροσώπως είτε με έγγραφο υπόμνημα, ενώπιον των δύο εισαγγελέων.

Η κλήση που έλαβε αφορά και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων κατά συρροή. «Ενα βράδυ, εκεί που κοιμόμουν, ο … και ο … ξεκλείδωσαν την πόρτα, μπήκαν μέσα, έκλεισαν την πόρτα και τα παράθυρα και τότε έφαγα πάρα πολύ άγριο ξύλο, όχι απλά μπουνιές και κλωτσιές, σφαλιάρες, αλλά με κοπάναγαν με σανίδες και πέτρες που έπαιρναν στα χέρια τους και με χτυπούσαν στα χέρια μου, στο στήθος, στην πλάτη και το πρόσωπο με μπουνιές. Δεν ξέρω πόση ώρα έτρωγα ξύλο, αλλά πίστευα ότι, εάν με χτύπαγαν κι άλλο, θα πέθαινα», έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο εισαγγελείς, νεαρός άνδρας, πρώην φιλοξενούμενος σε δομή της Κιβωτού.

Για ύποπτη συναλλαγή αναφορικά με αγορά ακινήτου αντί 100.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα δόθηκαν σε μετρητά, ερευνώνται τόσο ο ιερέας όσο και η πρεσβυτέρα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Οι καταγγελλόμενες σωματικές κακοποιήσεις και οι άγριες τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών τελούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από έξι εργαζομένους σε τρεις δομές της Κιβωτού (σε Αθήνα, Χίο και Βόλο) κατά την τριετία 2020-2022. Για τον λόγο αυτό τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να καταθέσουν είναι σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων.

Ηδη μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κληθεί να καταθέσουν για σήμερα, Δευτέρα, από τις εισαγγελείς, πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ζητήσουν και νέα προθεσμία για να προετοιμαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με τις νέες ποινικές διατάξεις, είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Αντίθετα, έως το 2019 και την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα πράξεις σε βάρος ανηλίκων, όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα.

Επιπλέον, για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο κλήθηκε από τις εισαγγελείς και μια υπάλληλος σε δομή, η οποία, αν και όφειλε να μεταφέρει ανήλικο που είχε τραυματιστεί σε νοσοκομείο ή να καλέσει ιατρική βοήθεια, δεν το έπραξε. Οταν ο κύκλος της παροχής εξηγήσεων από τους εμπλεκομένους ολοκληρωθεί, τότε οι δύο εισαγγελείς θα αποφασίσουν για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη σε βάρος τους. Εν συνεχεία και εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

Αγορά σπιτιού με μετρητά!

Οι ενδείξεις όμως για τέλεση αξιόποινων πράξεων είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές και για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο ερευνάται εξονυχιστικά από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη. Μάλιστα, η Οικονομική Αστυνομία κατά παραγγελία του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού διενεργεί σαρωτικούς ελέγχους σε βάθος πενταετίας για τέσσερα κακουργήματα.

Ηδη, ωστόσο, ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση και απιστία εκ μέρους του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή και τουλάχιστον δύο ακόμη συνεργατών τους, έχουν αποτυπωθεί στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο διαβιβάστηκε στον κ. Σέβη και συσχετίστηκε με τη δικογραφία που έχει σχηματίσει για τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», κατά τη διενέργεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον επικεφαλής της Χαράλαμπο Βουρλιώτη, σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του ιερέα και της πρεσβυτέρας, οι ελεγκτές της βρήκαν μια ιδιαίτερα ύποπτη συναλλαγή. Πρόκειται για ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ που αγόρασαν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Το ακίνητο αυτό φαίνεται να αγοράστηκε με μετρητά, αλλά τα χρήματα για την απόκτησή του δεν εκταμιεύθηκαν από κάποιον προσωπικό λογαριασμό του ζευγαριού.

Μάλιστα, ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου πληρώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απευθείας από λογαριασμό της Κιβωτού!

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας Βουρλιώτη, προέκυψε ότι πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας εμφανίζεται να παίρνει ετήσιο μισθό ύψους 55.000 ευρώ, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει τα μισά χρήματα στην Κιβωτό! Πρόκειται για κίνηση που θεωρείται ύποπτη και εξετάζεται εξονυχιστικά μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας της ανεξάρτητης Αρχής, τα οποία καταγράφονται σε δεκασέλιδο πόρισμά της.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η υπερασπιστική γραμμή που έχει διαφανεί ότι θα κρατήσει ο πατέρας Αντώνιος είναι αυτή της άρνησης κάθε αξιόποινης πράξης τόσο σε ό,τι αφορά τη δικογραφία για την οποία έχει κληθεί ως ύποπτος (ασελγείς πράξεις και σωματικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών) όσο και σε σχέση με την έρευνα για τα οικονομικά της οργάνωσης, όταν και εφόσον κληθεί από τον εισαγγελέα και γι’ αυτή την υπόθεση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση