HomeHL-CultureΗΠΑ: Πέθανε η κορυφαία δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μπάρμπαρα Γουόλτερς

ΗΠΑ: Πέθανε η κορυφαία δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μπάρμπαρα Γουόλτερς

Σε ηλικία 93 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγε στα 93 της χρόνια από τη ζωή η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Γουόλτερς, δημοσιογράφος που πήρε ιστορικές συνεντεύξεις από ηγέτες και διασημότητες σε διεθνές επίπεδο για την τηλεόραση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της καριέρας της από το 1951 ωσότου αποσύρθηκε από τα τηλεοπτικά πλατό το 2015.

H Γουόλτερς έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ την παρουσίαση βραδινού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του ABC News το 1976.

Γεννημένη στη Βοστώνη στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης το 1929, η Γουόλτερς κέρδισε 12 βραβεία Emmy. Πήρε συνεντεύξεις από κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από πολλούς αστέρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας.

«Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της περιτριγυρισμένη από αγαπημένα πρόσωπα», δήλωσε η δημοσιογράφος Σίντι Μπέργκερ το βράδυ της Παρασκευής. «Έζησε τη ζωή της χωρίς τύψεις. Ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο για τις γυναίκες δημοσιογράφους, αλλά για όλες τις γυναίκες».

Η Γουόλτερς ξεκίνησε το 1961 την καριέρα της στη δημοσιογραφία στο NBC, όπου έγινε παραγωγός του τμήματος θεμάτων γυναικείου ενδιαφέροντος. Ανέβηκε στις τάξεις της ανδροκρατούμενης βιομηχανίας για να γράψει ιστορία το 1974, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα συν-παρουσιάστρια ειδησεογραφικού προγράμματος στις ΗΠΑ, στην πρωινή εκπομπή Today Show του NBC.

Η Γουόλτερς έγινε αστέρι των ΜΜΕ με τον άνευ προηγουμένου μισθό του ενός εκατ. δολαρίων όταν έσπασε ξανά τη «γυάλινη οροφή» και έγινε η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων του ABC στο βραδινό δελτίο του δικτύου. «Έχω ευλογηθεί με μια ζωή που δεν περίμενα ποτέ», είπε η Γουόλτερς το 2000, λαμβάνοντας το βραβείο Lifetime Achievement από την Εθνική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών.

Το 1999, περίπου 74 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη που πήρε η Γουόλτερς από τη Μόνικα Λεβίνσκι για τη σχέση της με τον τότε ορόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Αποσύρθηκε από μια καριέρα 52 ετών το 2014 με μια τελευταία εμφάνιση στην ημερήσια εκπομπή της, The View. Μαζί της στο πρόγραμμα ήταν η Χίλαρι Κλίντον και η Όπρα Γουίνφρεϊ, από τις οποίες έπαιρνε συχνά συνεντεύξεις. Σατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας της πήρε συνέντευξη από έναν μακρύ κατάλογο παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο καθώς και του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπεγκίν. Πήρε επίσης συνέντευξη από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ λίγους μήνες μετά από μια δημόσια εξέγερση, που τελικά θα εξελισσόταν σε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Τα αφιερώματα έχουν πλημμυρίσει για τον Walters. Ο δημοσιογράφος Dan Rather είπε ότι «η δημοσιογραφία έχει χάσει έναν πυλώνα επαγγελματισμού, θάρρους και ακεραιότητας».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση