HomeHL-9Ενεργειακή κρίση: «Βόμβα» για τις τοπικές επιχειρήσεις – Υπερδιπλασιάστηκαν τα έξοδα

Ενεργειακή κρίση: «Βόμβα» για τις τοπικές επιχειρήσεις – Υπερδιπλασιάστηκαν τα έξοδα

Τι αναφέρουν στο cretapost οι Μανώλης Αλιφιεράκης και Μανώλης Κουμαντάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία τεράστια «βόμβα» αποτελεί στις τοπικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου η ενεργειακή κρίση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι επιχειρηματίες και οι έμποροι της πόλης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τον πληθωρισμό με τους περισσότερους να μην έχουν προλάβει να «ανασάνουν» από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Το 2022 ήταν μία χρονιά μετά covid καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα αυτής της πανδημίας οικονομικά. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήταν εύκολη: αρκετές ελλείψεις, ακρίβεια και κόστος μεταφορικών που δεν μπορούσαμε καν να το υπολογίσουμε. Σε όλα αυτά ήρθε και το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Εξαιτίας αυτού εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν έναν βραχνά από τις αυξήσεις και γενικότερα αντιμετωπίσαμε σωρεία προβλημάτων», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει προβλήματα στην ρευστότητα με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν άνεση στον να κάνουν τις αγορές τους.

«Είναι ένα τεράστιο θέμα. Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει πολύ μικρή ρευστότητα στην κοινωνία και καταγράφεται αυτό στην αγορά καθημερινά. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε», πρόσθεσε, μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα έξοδα

Στο σύνολό τους οι τοπικές επιχειρήσεις είδαν τα έξοδά τους να αυξάνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Μάλιστα, σε κάποιες απ’ αυτές υπήρξε υπερδιπλασιασμός.

«Μία παραγωγική επιχείρηση που οι πρώτες ύλες ήταν πρωταθλήτριες στον κομμάτι των αυξήσεων, για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά δεν μπορούσε να βάλει μεγάλες αυξήσεις. Άρα τα έξοδά της ήταν στο διπλάσιο σε αρκετές περιπτώσεις. Για κάποιες επιχειρήσεις, το παραγωγικό κόστος, ήταν τεράστιο καθώς είχαμε πρώτες ύλες που αυξήθηκαν και τέσσερις φορές πάνω. Κατά μέσο όρο τα έξοδα των επιχειρήσεων ουσιαστικά διπλασιάστηκαν. Αντίθετα, οι τζίροι των επιχειρήσεων δεν διπλασιάστηκαν», δήλωσε σχετικά ο κ. Αλιφιεράκης.

Το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στις εμπορικές επιχειρήσεις της Κρήτης καθώς η ενεργειακή κρίση τις οδηγεί στην εξόντωση.

«Το ρεύμα, και μόνο το ρεύμα, έχει τριπλασιαστεί. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα για τις επιχειρήσεις. Ειδικά ο τομέας του λιανικού εμπορίου έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Υπάρχει δυσκολία. Τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 50%. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», τόνισε, μιλώντας στο cretapost, ο Μανώλης Κουμαντάκης.

Η καλή τουριστική σεζόν

Στην Κρήτη η τουριστική σεζόν στέφθηκε με επιτυχία. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στο νησί και υπήρξε μία οικονομική ανάσα χωρίς όμως να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

«Είχαμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν ειδικά εδώ στην Κρήτη. Αυτό έσωσε κάποια πράγματα χωρίς όμως να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί η ανωμαλία που υπήρξε δημιούργησε προβλήματα και στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη χρονιά θα ήταν απόλυτα επιτυχημένη ωστόσο φέτος η καλή τουριστική σεζόν δεν κάλυψε τις ανάγκες», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αλιφιεράκης.

Δεν είναι λύση η επιδοματική πολιτική

Για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε ο κ. Αλιφιεράκης ο οποίος τόνισε πως αυτό δεν είναι λύση.

«Εμείς την κατακρίνουμε γιατί δεν βάζει τα πράγματα σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Το να τα παίρνεις από όλους και να μοιράζεις κάποια επιδόματα δεν είναι λύση. Εμείς τα έχουμε πει, και τα έχουμε ξαναπεί. Βλέπουμε μία δυσκαμψία σε αυτό το κομμάτι».

Είμαστε ακόμα στην αρχή

Η κρίση που βιώνουμε βρίσκεται ακόμα στην αρχή ενώ όπως εκτιμούν οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθουμε.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα όλες τις δυσκολίες. Τα απόνερα όλης αυτής της κρίσης φαίνονται τώρα. Και μην ξεχνάμε ότι είχαμε σαν χώρα μία οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια που ακόμα το παλεύουμε. Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, και το δημόσιο βέβαια. Βλέπουμε αρκετά κόκκινα δάνεια, βλέπουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω παλαιότερων χρεών κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μπει σε μία τάξη. Πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή. Γνωρίζουμε και από το παρελθόν πως όποτε ο πληθωρισμός ξέφυγε πέρασαν αρκετές δεκαετίες να επανέλθουμε», τόνισε σχετικά στο cretapost, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Άνοιγμα επιχειρήσεων

Ένα θετικό που προέκυψε κατά τη διάρκεια του έτους είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Επιμελητήριο Ηρακλείου, φέτος άνοιξαν πάνω από 1000 επιχειρήσεις.

«Ευτυχώς είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς πάνω από 1000 επιχειρήσεις άνοιξαν. Εξηγείται βέβαια αυτό: Επειδή επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια δεν τολμούσαν να κάνουν κάτι εξαιτίας πανδημίας άνοιξαν φέτος. Παρ’ όλα αυτά είναι θετικό», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αλιφιεράκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση